Nederlands roeifeestje op Rotsee in Luzern

null Beeld AFP
Beeld AFP

Een Hollands halfuurtje om niet snel te vergeten. Zo omschreef technisch directeur René Mijnders van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) de indrukwekkende 'hattrick' die Oranje dinsdag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi op de befaamde Rotsee in Luzern realiseerde.

In amper 30 minuten plaatsten drie Nederlandse teams zich op het zogenoemde Godenmeer achter elkaar voor Londen 2012, steeds met de precies toereikende tweede plaats in de allesbeslissende finale. 'Daar gaan we met z'n allen wel even een glaasje op drinken', sprak Mijnders opgelucht na de zenuwslopende ontknoping in Zwitserland.

De Nederlandse trilogie begon laat in de middag rond de klok van half zes met de nieuwkomers Inge Janssen en Ellen Hogerwerf in de dubbeltwee. Daarna haalden ook Rianne Sigmond en Maaike Head in de lichte dubbeltwee hun olympische ticket binnen. De lichte mannenvier-zonder, bestaande uit Roeland Lievens, Tim Heijbrock, Vincent en Tycho Muda, sloot het flitsende optreden van Oranje in stijl af.

'Dit prachtige resultaat vormde het plafond van onze verwachtingen', jubelde Mijnders, die in Luzern alleen de twee-zonder (Wianka van Dorp/Olivia van Rooijen) zag zinken richting Engeland. Nederland komt tijdens Londen 2012 op liefst zeven disciplines uit, inclusief de twee kansrijke achten, de mannenvier-zonder (Meylink/Hendriks/Knab/Versluis) en de mannentwee-zonder (Sluis/Klem). 'Ik denk dat we met in totaal 35 roeiers binnen de Nederlandse olympische ploeg nu de grootste afvaardiging vormen', concludeerde Mijnders voldaan.

Mijnders noemde het olympische startbewijs voor Janssen en Hogerwerf, die dit seizoen gezamenlijk op het hoogste niveau debuteren, een grote bonus. 'Ze hebben nog een hele ontwikkeling voor de boeg. Ze kunnen nog veel beter en harder roeien. Maar hun bootsnelheid is nu al heel goed. Zij hebben hier heel volwassen strijd geleverd.'

Voor Sigmond en Head en de lichte mannenvier was het uitgangspunt in Luzern aanmerkelijk anders. 'Zij hadden hier meer te verliezen dan te winnen', beaamde Mijnders. 'We wisten al dat ze van olympisch niveau zijn en dat ze daarom ook in Londen thuishoren. Maar het moest nog wel even gebeuren. De spanning was daardoor bij hen nog een stuk groter dan bij Inge en Ellen. Gelukkig is het OKT ook voor deze twee teams goed afgelopen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden