'Nederlands pensioenstelsel staat helemaal niet in brand'

interview | Hoogleraar: Al veel verbeterd

Hoezo kommer en kwel? Het gaat 'behoorlijk goed' met het Nederlandse pensioenstelsel, zegt Onno Steenbeek, hoogleraar risicobeheer pensioenfondsen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur bij de Algemene Pensioengroep (APG). "Er is de laatste jaren veel negatieve aandacht voor pensioenen, maar dat komt voor een groot deel door al het slechte nieuws dat er is over de banken."

De Rotterdamse hoogleraar wees deze week bij een bijeenkomst voor deelnemers aan het pensioenfonds ABP naar 'de Dirk Scheringa's van deze wereld'. De werkwijze van bankiers heeft bijgedragen aan de diepte van de huidige financiële crisis. Toezichthouders kregen op hun kop omdat zij deze bankiers niet beter in de gaten hebben gehouden. En omdat ook bij pensioenfondsen heel veel geld zit - 1000 miljard euro - wil De Nederlandsche Bank (DNB) dat niet nog een keer meemaken, zegt Steenbeek.

"We krijgen een hele stapel nieuwe regels, maar welke grote fouten hebben de pensioenfondsbestuurders eigenlijk gemaakt? En wie zou het beter kunnen? Oud-bankiers? Johan Cruijff?" Hij memoreert dat sinds 2010 de vele evaluaties over het pensioenstelsel is geschreven, die terugkeren in talloze akkoorden en kabinetsbrieven. "De toezichthouder wil meer zekerheden en dus komen er strengere regels, maar daar zijn niet veel partijen bij gebaat."

Steenbeek benadrukt dat er al veel is gebeurd om het stelsel houdbaarder te maken. De pensioenleeftijd van 65 is niet meer heilig en er is gekort op uitkeringen. "Dat zijn twee maatregelen die vijf jaar geleden totaal ondenkbaar waren. We moeten altijd blijven nadenken hoe het beter kan, maar ik sta niet te juichen bij de brede publieke discussie over de toekomst van het pensioenstelsel die staatssecretaris Klijnsma heeft aangekondigd. Dat suggereert wederom dat het Nederlandse pensioenstelsel volledig in brand staat en er een allesomvattende oplossing is voor alle problemen. Die is er niet."

Steenbeek vindt dat de pensioensector zich te lang en te veel met de verkeerde risico's heeft beziggehouden, waardoor het draagvlak onder het collectieve stelsel kleiner is geworden. "Ten onrechte is bij veel deelnemers de indruk ontstaan dat een overstap naar een stelsel waar iedereen voor zichzelf zorgt onvermijdelijk is en het beste voor iedereen." Hij meent dat DNB duidelijker moet maken dat een overstap naar een individuele regeling niet in het belang is van de deelnemers.

De pensioenfondsen moeten onderzoeken hoe ze de solidariteit kunnen behouden, vindt Steenbeek. Jongeren krijgen straks minder pensioen dan ouderen nu, en ook mannen krijgen minder dan vrouwen doordat de laatste groep ouder wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden