Nederlands pensioengeld onbeschermd?

Terwijl de rest van Nederland zich druk maakte over de Brexit en het voetballen, heeft de afgelopen week de Tweede Kamer een eerste belangrijke stap gezet in het loslaten van de complete zeggenschap over ons pensioenstelsel en de pensioenfondsen. De negatieve gevolgen voor onze pensioenen kunnen groot zijn. De essentie van de nieuwe pensioenrichtlijn van de Europese Unie is dat de pensioenfondsen nu niet meer als fondsen voor de sociale zekerheid worden beschouwd maar als financiële instellingen. Het laat zich raden welke gevaren daar aan kleven in het licht van alle negatieve onthullingen over de financiële wereld.

undefined

Bevoegdheden

Pensioenfondsen kunnen zich vanaf nu ook gaan vestigen in het buitenland. De Nederlandsche Bank heeft dan geen bevoegdheden meer om de deelnemers te beschermen.

Daarbij kan de Europese Unie middels toezichtarbitrage buiten ons nationale parlement om invloed krijgen op ons pensioenvermogen. Dat is belangrijk om te weten, want Nederland bezit 60 procent, zo'n 1400 miljard euro, van het totale Europese pensioenvermogen. Dat is groter dan het maximale budget van de Europese noodfondsen om landen te redden.

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de andere lidstaten akkoord zullen gaan met deze pensioenrichtlijn. Saillant detail is dat de pensioenrichtlijn bijna uitsluitend over het Nederlandse stelsel gaat; Duitsland valt vrijwel buiten deze regeling.

undefined

Hamerstuk

Het resultaat van de onderhandelingen over deze nieuwe pensioenrichtlijn van de Europese Unie werd op 29 juni voorgelegd aan de Kamer. Deze kreeg maar 24 uur de tijd om hiermee wel of niet akkoord te gaan. Een motie tegen, van onder meer het CDA en 50Plus, haalde het niet. Een meerderheid van VVD, PvdA, D'66 en GroenLinks ging direct akkoord. Het besluit zal komende donderdag, 7 juli, ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Raad. De verwachting is dat de Raad akkoord gaat. Een hamerstuk, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma

Het is dus maar zeer de vraag of de Nederlandse regering hiermee de belangen van de Nederlandse pensioengerechtigden heeft verdedigd dan wel heeft verkwanseld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden