Nederlands onderwijs is slechter geworden

Vmbo-leerlingen in Spijkenisse nemen deel aan een examentraining. Beeld anp
Vmbo-leerlingen in Spijkenisse nemen deel aan een examentraining.Beeld anp

De praktische kennis en vaardigheden van 15-jarige kinderen op het gebied van wiskunde, lezen en natuurwetenschappen, is verslechterd. Het niveau van de 15-jarigen is wereldwijd achteruit gegaan, maar in Nederland (dat nog wel bij de goede subtop hoort) nog wat sterker dan elders.

Laura van Baars

Dit blijkt uit het driejaarlijkse PISA-onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Op het gebied van wiskunde staat van de EU-landen Nederland nog wel op een tweede plaats, maar volgens de onderzoekers 'kan die goede positie niet verhullen dat de wiskundeprestaties van 15-jarige kinderen stelselmatig achteruit gaat'.

Voor taal staat Nederland op de zesde plek van EU-landen, en op de zevende plek voor natuurwetenschappen. Betrek je ook de andere Oeso-landen erbij, 71 in totaal, dan staat Nederland zesde voor wiskunde, vijftiende voor taal en zeventiende voor natuurwetenschappen.

Wie het meest zijn weggezakt in Nederland, zijn de vmbo'ers. Zij zijn minder goed geworden in natuurwetenschappen, lezen en wiskunde ten opzichte van 2012.

undefined

Zorgelijk

Het aantal laaggeletterde leerlingen dat zoveel moeite heeft met het gebruiken van schriftelijke teksten dat zij niet kunnen functioneren in de maatschappij, is sinds 2003 toegenomen van 11,5 tot 17,9 procent van de kinderen.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vindt de neerwaartse trend zorgelijk. "We kunnen en mogen hier geen genoegen mee nemen", reageert de bewindsman. "Het gaat hier immers om basisvaardigheden, vaardigheden die iedere jongere nodig heeft."

Aangezien de OESO in het onderzoek geen verklaringen voor trends noemt, wil Dekker de resultaten de komende maanden met hulp wetenschappers docenten en ambtenaren verder analyseren. In totaal deden meer dan een half miljoen leerlingen mee aan het onderzoek.

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOB) is bezorgd. De bond wijst er op dat de prestaties in de klas voor een belangrijk deel gedrukt worden door onbevoegde docenten voor de klas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden