Nederlands Nieuw-Guinea

* Onder zware internationale druk droeg Nederland in oktober 1962 het bestuur van Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. In mei 1963 kreeg Indonesië, tot 1949 zelf een kolonie van Nederland, de macht over de ongeveer 800000 Papoea's.

George Marlet

Bij de overdracht was wel afgesproken dat de bevolking zich zou mogen uitspreken over de machtsoverdracht. Deze 'Act of Free Choice' liep in 1969 volgens veel betrokkenen uit op een schijnvertoning. In plaats van een volksraadpleging werd een stemming gehouden onder 1025 door Indonesië geselecteerde stamhoofden. De uitslag -Indonesië blijft de baas- bezegelde het lot van Irian Jaya (zoals het land inmiddels heette) als wingewest en kostte tussen de 120000 en 200000 Papoea's het leven. Het Papua Presidium wil dat de uitslag ongeldig wordt verklaard en dat de Papoea's zich opnieuw mogen uitspreken over zelfstandigheid.

De Nederlandse regering heeft de historicus prof. P. Drooglever opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de rol van Nederland bij de overdracht van Nieuw-Guinea. Dat onderzoek moet uiterlijk in 2004 klaar zijn. Viktor Kaisiepo van de Papoea-raad is ,,zeer gelukkig'' met het onderzoek omdat Nederland voor het eerst de feiten van de periode 1962-1967 op een rij laat zetten. ,,Ik ga ook geen druk uitvoeren om het onderzoek zo snel mogelijk naar buiten te brengen. Je kunt pas oordelen als je de feiten kent.''

De stichting Pro Papua is minder positief, omdat vooraf is gesteld dat het onderzoek 'de territoriale integriteit van Indonesië niet mag schaden'. Tot nu toe weigert Indonesië mee te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden