Nederlands natuurbeleid blijft achter in Europa

REDACTIE GROEN

Nederland scoort in zijn natuurbeleid veel slechter dan andere Europese landen. Van de Europees belangrijke natuurgebieden in ons land verkeert een groot deel in een slechte staat. Daardoor staan de bijzondere natuurwaarden in deze gebieden sterk onder druk.

Dat blijkt uit een rapport van BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland deel van uit maakt. De organisatie onderzocht hoe het staat met de biodiversiteitsdoelstellingen die Europa zich voor 2020 gesteld heeft. De kern is dat de achteruitgang van de biodiversiteit in 2020 moet zijn gestopt. Het onderzoek concludeert dat Europa de eigen doelen bij lange na niet gaat halen, omdat lidstaten de afgesproken maatregelen niet doorvoeren. Daar waar de regels wel worden ingevoerd, is direct resultaat te zien.

BirdLife stelt dat in Nederland 32 procent van de vogelsoorten wordt bedreigd, 17 procent wordt zelfs ernstig bedreigd. Tot voor kort algemene vogelsoorten gaan in rap tempo achteruit. Vooral in agrarische gebieden gaat het slecht met de biodiversiteit. Het landbouwbeleid zit een herstel van de natuur vaak in de weg.

Volgens directeur Fred Wouters van Vogelbescherming is Nederland 'al lang niet meer het braafste jongetje van de klas, ook al wordt dat vaak geroepen'. En dit terwijl Nederland met belangrijke natuurgebieden als de Wadden en Delta juist een cruciale rol heeft voor de hele Europese natuurbescherming.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden