'Nederlands MRSA-beleid klopt'

Microbioloog: Kans op besmetting met resistente bacterie hier kleiner dan elders

Het lijkt wel de zomer van de ziekenhuisbacteries: het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis heeft zijn Klebsiella, het St. Jans Gasthuis in Weert kampt met MRSA en gisteren riep het Rijnstate Arnhem oud-patiënten op zich te laten testen op MRSA. Dat klinkt verontrustender dan het is. Want Nederland is hét voorbeeld op het gebied van de bestrijding van de resistente MRSA-bacterie: die wordt hier beduidend minder vaak aangetroffen dan in omringende landen.

Dat stelt prof. dr. Hajo Grundmann, microbioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Volgens Grundmann houden alle Nederlandse ziekenhuizen zich aan de regels: patiënten die in het buitenland in een ziekenhuis hebben gelegen, worden standaard getest op MRSA. Totdat de uitslag bekend is, worden deze patiënten geïsoleerd verpleegd. "Het maakt niet uit uit welk land ze komen, iedereen wordt getest", aldus Grundmann.

Daarnaast voeren de Nederlandse ziekenhuizen een terughoudend beleid in het geven van antibiotica, waardoor patiënten minder kans lopen resistent te worden. Grundmann: "Heel belangrijk is ook dat elk ziekenhuis een microbioloog in dienst heeft, die onderzoek doet en aanbevelingen geeft om wel of geen antibiotica voor te schrijven."

Er is nog een verschil met het buitenland, zegt Grundmann. "In Nederland worden patiënten minder snel in het ziekenhuis opgenomen en ze worden minder vaak verplaatst. In Engeland bijvoorbeeld worden mensen 3 à 4 dagen opgenomen en daarna overgedragen aan een ander ziekenhuis." Met een grotere kans op besmettingen van dien. Een typisch Nederlands probleem is wel de intensieve varkenshouderij. Veel varkens zijn besmet met de veterinaire variant van de MRSA-bacterie en die kunnen zij overdragen op mensen. Daarom worden tegenwoordig ook varkenshouders bij opname in het ziekenhuis getest op MRSA.

Dat doet Rijnstate Arnhem - waar dit jaar bij twaalf patiënten een vrij besmettelijke variant van MRSA is aangetroffen - ook, vertelt woordvoerster Maaike de Ridder. "Wij gaan nu nog een stap verder, door oud-patiënten via hun huisarts te laten testen op MRSA." Het gaat om mensen die in 2011 op de afdelingen chirurgie en traumatologie hebben gelegen. Aantallen kan De Ridder nog niet geven: "Het gaat om tientallen tot honderden oud-patiënten." Ook heeft Rijnstate de bron van de besmettingen nog niet kunnen achterhalen. "Maar de twaalf besmette patiënten zijn niet afkomstig uit de varkenshouderij."

Voor gezonde mensen vormt MRSA geen risico, de bacterie kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand. In Nederlandse ziekenhuizen wordt jaarlijks bij ongeveer 1500 patiënten de MRSA-besmetting vastgesteld. Dat komt neer op 1 procent, tegenover 18 procent in Duitsland en 25 procent in Frankrijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden