Nederlands Kamerorkest voelt zich thuis in 'Helsinki-akkoorden'

AMSTERDAM - Jean Sibelius kennen we allemaal. Hij kon dan ook niet ontbreken op een programma dat het Nederlands Kamerorkest wijdde aan muziek uit Finland. Maar met twee stukken van hem uit 1911 en 1917 tegen een van Aulis Sallinen en van Pehr Henrik Nordgren uit de laatste decennia, werd wel een zeer fragmentarisch beeld gegeven van het rijke Finse muziekleven.

FRANZ STRAATMAN

Dat veelomvattende werd in de ondertitel 'Helsinki Akkoorden' (woordspeling op de mensenrechten-akkoorden uit 1975) voorgespiegeld voor de uitvoeringen op donderdag en zaterdag in de Beurs van Berlage. Maar dan had werk van onder meer Einojuhani Rautaavara en Joonas Kokkonen (de middengeneratie) niet mogen ontbreken, evenmin als de menselijke stem waarvoor heel veel Finse componisten schreven. Finland kent namelijk een hartstochtelijke opera-traditie, zowel ter zake van gecomponeerde opera's (Aulis Sallinen is momenteel prominent), als generaties voortreffelijke vocalisten.

De beperktheid werd echter opgelegd door het Nederlands Kamerorkest in zijn zuiverste samenstelling: alleen strijkers. Voor 'Rakastava', een smakelijk stemmingsstuk van Sibelius, mocht even een slagwerkerpaukenist meedoen. Interessant werd het met Sallinen (geboren in 1935), wiens 'Kamermuziek III' een met folklore-dansen doorspekt cello-concert bleek, waarin de Finse cellist Marko Ylonen excelleerde. Zuidelijke folklore wel te verstaan, want de componist schiep het werk in Zuid-Frankrijk, maar het past de Finnen zeer, want zij kennen zelf een levendige danstraditie. Diepe, kleurige hartstocht in een spannende zetting van allerlei strijktechnieken, ontlaadde zich in de Symfonie voor strijkorkest van Nordgren. Dirigent Jean-Jacques Kantorow en zijn musici voelden zich uitstekend thuis in deze 'Helsinki Akkoorden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden