Nederlands goud bij WK senioren

Afgelopen weekend werd het WK bridge in Verona afgesloten. Nederland kan terugzien op een succesvol toernooi, vooral dankzij de parencompetities. Bij de senioren pakten Nico Klaver-Roald Ramer het goud. Ze stonden de hele tijd aan de leiding en wisten die tot aan het einde net vast te houden. Ook Nico Doremans-Jaap Trouwborst deden het goed in deze discipline, ze werden vierde.

In de open paren-categorie was er bijna een medaille voor Ramondt-Westra. Ze stonden een hele tijd tweede en derde, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. Het goud ging hier naar de Chinezen ’Jack’ Zhao-Fu Zhong. Alleen de vrouwen stelden teleur, er zijn geen bijzondere prestaties te melden.

Ook op dit WK ligt er weer een schat aan boeiend spelmateriaal. Laten we eens beginnen met deze 6SA, die zowel vanuit het oogpunt van de leider als de verdediging interessant is (zie diagram 1).

Tegen 6SA van west, kwam noord uit met 8 voor de vrouw van west. West speelde nu drie rondjes harten en gaf noord 9 (zuid een schoppen en ruiten weg). Noord speelde ruiten na voor de negen, de vrouw en de aas van de leider. Omdat de klaveren zo slecht zitten, lijkt de leider nog steeds een slag tekort te komen, maar zie wat er gebeurt. De leider speelde zijn laatste harten, zuid zat al aardig in de problemen en moest zijn schoppenkleur afbreken tot H10. Hierna ging de leider de klaveren spelen om de druk op noord op te voeren. Noord moest H vasthouden en derhalve de schoppen weggooien tot B6. Hierna speelde de leider schoppen naar de vrouw, A en maakte de laatste slag met de vrij geworden 8. Mooi gespeeld van de leider, maar had de verdediging deze dubbele dwang niet kunnen voorkomen?

Ik denk het wel. Er zijn zelfs twee manieren. Toen noord aan slag kwam met 9 had hij schoppen na kunnen spelen, dit verbreekt de schoppencommunicatie tussen leider en dummy, waardoor de dwang niet meer werkt. De andere manier is als zuid blijft zitten op V8. Zuid moet dus bij elke gelegenheid een schoppen de deur uit doen. Hij kan dan de ruitenkleur bewaken en noord neemt de schoppenkleur voor zijn rekening. Als noord nu aan slag komt met 9 moet hij H naspelen. In de praktijk lijkt het me een stuk simpeler om schoppen na te spelen.

Een ander slem waar nog lang over gesproken zal worden is dit (zie diagram 2).

Het lijkt een prachtig klein slem in ruiten, maar veel paren ging één down, omdat én de ruiten 4-1 zaten én H mis. Had u 6 wel weten te maken als zuid met V was uitgekomen?

Wie weet, zo moeilijk is het nu ook weer niet. Neem de uitkomst met H in de hand en speel V en ruiten naar de heer, waarna je het slechte nieuws ontdekt. Speel nu A en troef een klaveren, bij zuid valt de boer. Nu volgen er drie hoge schoppen, die vallen. Op de vierde schoppen moet zuid zich gewonnen geven (zie diagram 3). Als hij troeft, gaat in west een harten weg (waarna west hoog is), als hij niet troeft, gaat ook een harten weg. Nu volgt A en een harten kleine harten, getroefd.

Spekkopers waren OW-paren die in 6SA afmeerden. Dat wordt makkelijk gemaakt, ondanks het 4-1 ruitenzitsel en H mis. De harten vallen namelijk extreem gunstig (109 komen uit de boom, waardoor 8 van oost hoog wordt) en de schoppen zitten 3-3, dus de vierde schoppen wordt ook hoog.

Tot slot dit spel (zie diagram 4), waarin het bieden nogal problematisch was:

De sprong naar 3SA van zuid was iets te voorbarig, west begon met de eerste vijf hartenslagen en A, twee down.

Beter is 5, dat kan nooit down (alleen een harten en een schoppen gaan verloren). Ook 5 lijkt van beton, maar omdat de klaveren 1-4 zitten, zijn er problemen als west de onmogelijke start van een kleine schoppen vindt. Maar zelfs dan is er nog een leuke redding. De eerste slag is voor 10, je speelt klaveren naar de aas en klaveren naar de boer, waarna je het 1-4 zitsel ontdekt. Hierna speel je AH en 10 neem je over met de boer, oost moet nog bekennen. Hierna speel je een hoge ruiten, waarna oost geen verdediging meer heeft. Als hij troeft, troef je over, trek je de laatste troef en ontwikkelt nog een schoppenslag. Troeft hij niet, dan gooi je een schoppen weg en speelt de laatste ruiten, oost zit wederom voor het blok.

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden