Nederlands geld in joodse nederzettingen

(Novum) - Twee Nederlandse bedrijven hebben investeringen gedaan in joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat blijkt zaterdag uit een rapport van United Civilans for Peace (UCP), een koepel van ontwikkelingsorganisaties. Het gaat om Unilever en Soda-Club International. Daarnaast hebben 25 Nederlandse bedrijven producten geïmporteerd uit de bezette gebieden, stelt UCP.

In het onderzoek, uitgevoerd door het bureau Profundo, staat dat 35 Nederlandse bedrijven directe of indirecte relaties onderhouden met de bezette Palestijnse en Syrische gebieden. Het gaat volgens Profundo om 21 bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor en veertien Nederlandse dochterondernemingen van Israëlische bedrijven. "De handelsrelaties met de bezette gebieden belemmeren een oplossing voor het conflict tussen Israel en de Palestijnen", stelt UCP.

Het Internationale Gerechtshof verklaarde in 2004 de joodse nederzettingen illegaal. Een woordvoerder het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zaterdag in de Volkskrant dat het bedrijven niet kan verbieden zaken te doen met de nederzettingen. "De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat de muur illegaal is, is niet bindend. We kunnen bedrijven dus niet dwingen daar naar te handelen." Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) verklaarde eind vorig jaar nog in antwoord op Kamervragen dat geen enkel Nederlands bedrijf investeert in de bezette gebieden.

Unilevers dochtermaatschappij Beigel & Beigel produceert zoutjes en crackers op de Westoever. Bij Beigel & Beigel werken volgens Unilever zo'n 120 mensen, van wie 45 procent Palestijns is. Soda-Club International uit Breda fabriceert in de bezette gebieden machines om thuis frisdrank te maken. Het bedrijf met een hoofdkantoor op de Nederlandse Antillen laat er zijn apparaten maken.

Unilever liet de krant weten dat Beigel & Beigel aan de eigen gedragscode voldoet. In een schriftelijke reactie aan UCP schrijft directievoorzitter Van der Waaij van Unilever Nederland dat het bedrijf al enkele jaren de mogelijkheid voor een verhuizing van de Beigel & Beigel-fabriek bestudeert. Maar dat hangt volgens hem af 'van economische voordelen'. Soda-Club weigerde commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden