Nederlands fundament is goud waard

Ingenieursbureau Arcadis rangschikt landen naar waarde van bebouwde omgeving, Nederland staat twintigste

1.900.000.000.000 (1,9 biljoen) euro. Dat is de waarde van alle huizen, scholen, kantoren, spoor-, water- en autowegen en elektriciteitscentrales in Nederland bij elkaar opgeteld. Daarmee staat ons land wereldwijd op de twintigste plaats. Gemeten naar de waarde van al die gebouwen en infrastructuur per inwoner, staat Nederland zelfs op nummer negen.

Twintigste op de mondiale ranglijst is volgens Eva Hermans van Arcadis helemaal niet slecht voor zo'n klein landje. Haar ingenieursbureau stelde de lijst op. Maar opkomende economieën halen Nederland met rasse schreden in; over tien jaar staat Nederland op plek 24, achter Polen en Turkije.

Arcadis onderzocht de waarde van de bebouwde omgeving in 32 landen die samen goed zijn voor 87 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Volgens Hermans laat het onderzoek zien welke landen een degelijk fundament leggen voor economische en sociale ontwikkeling.

Opkomende economieën investeren veel meer in bouwprojecten dan ontwikkelde economieën. Zo neemt China de eerste plaats over van de Verenigde Staten, met een totale waarde van 47,6 biljoen dollar tegen 36,8 biljoen dollar. Sinds het jaar 2000 heeft China 33 biljoen dollar aan de waarde toegevoegd.

"China verslaat alles en iedereen", zegt Hermans, die heeft meegewerkt aan het onderzoek. "Er worden enorme steden uit de grond gestampt en alle economische activiteit verplaatst zich naar geürbaniseerde gebieden. De komende tien jaar verhuizen 300 miljoen Chinezen van het platteland naar de stad. En daar komt de bevolkingsgroei nog bij. China moet woningen voor hen bouwen en infrastructuur aanleggen. In 2025 ligt de totale waarde van de bebouwde omgeving er op 97 biljoen dollar."

De investeringen in ontwikkelde landen blijven achter. Waar de waarde van de bebouwde omgeving in de VS sinds 2000 redelijk gelijk gebleven is, is die in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Rusland gedaald. Bruggen, snelwegen en ziekenhuizen - gebouwd in de jaren zestig en zeventig - zijn in Duitsland flink verouderd. Als onze oosterburen hun positie van economische grootmacht willen behouden moet niet alleen de publieke sector maar ook de private sector geld in de infrastructuur pompen.

De economische crisis heeft haar weerslag op Nederland gehad, stelt Arcadis. Maar sinds 2014 zijn er tekenen van herstel, vooral in de Randstad. Hergebruik van leegstaand vastgoed heeft de voorkeur boven nieuwbouw, de kwaliteit van het spoornetwerk en de snelwegen is hoog, de overheid investeert in nieuwe infrastructuur zoals de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en in waterbeheersing.

De waarde van de bebouwde omgeving in de wereld komt nu uit op 218 biljoen dollar. Dat is 31.000 dollar per persoon. Waar Nederland negende staat met een bedrag van 128.000 dollar (112.500 euro) per inwoner, heeft Qatar - dankzij investeringen voor het WK voetbal van 2022 en de focus op toerisme - Singapore van de eerste plaats verdrongen. In Qatar is de waarde van gebouwen en infrastructuur 198.000 dollar per persoon en in Singapore 192.000 dollar.

Of het een positieve ontwikkeling is dat vooral opkomende economieën zoveel investeren? Volgens Hermans ontkomen ze er niet aan. "Om de behoefte van de groeiende wereldbevolking op te vangen, móeten overheden, maar ook bedrijven, instellingen en particulieren blijven bouwen. Dat gebeurt niet altijd met dezelfde aandacht voor duurzaamheid als in Nederland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden