Nederlands elftal verdient pluim ondanks nederlaag

wk-kwalificatie | Frankrijk bevestigde dat de tweede plaats het hoogst haalbare is voor Oranje, dat voor die strijd vertrouwen opdeed.

Nederland0

Frankrijk1

Opnieuw, en dat was al voor de derde keer op rij, was er gisteravond op het vereende Oranje van bondscoach Blind weinig aan te merken - sterker, voor volharding en doorzettingsvermogen was een pluim uit delen. De tegenstander was te goed en won, maar daarmee kon in bredere zin geen man overboord zijn, en van een ontmoediging kon evenmin sprake zijn.

Favoriet Frankrijk vond met zijn technische surplus een 0-1 zege genoeg in de Arena, waar slechts werd bevestigd dat voor de rest in de poule de tweede plaats het hoogst haalbare is. Daarmee veranderde het perspectief niet voor het kranige Oranje, dat tegen Zweden (1-1) en Wit-Rusland (4-1) al vertrouwen opdeed voor die strijd, die volgende maand tegen Luxemburg wordt vervolgd.

Met het hoge bezoek in de Arena had Blind moeten ervaren dat strategieën bij krachtsverschil van beperkte waarde zijn, en in veel gevallen niet kunnen helpen. Hij had op zich opnieuw iets logisch neergezet, met de kanttekening dat Nederland in dit tijdgewricht nu eenmaal niet de middelen heeft om een hoogwaardige tegenstander met een ideale tactiek op te vangen. Volgens de papieren tactische theorie zou een vijfmansverdediging wellicht het beste zijn geweest, maar het was begrijpelijk dat Blind met zijn geringe trainingstijd vooraf voor zoiets ingrijpends niet koos.

Hij had het middenveld verstevigd, met Wijnaldum in de buurt van aanvoerder Strootman. Dat blok moest de ruimte afschermen voor de toch ook vrijdag tegen Wit-Rusland kwetsbaar gebleken centrumverdedigers Van Dijk en Bruma. Ze probeerden het zo goed en zo kwaad als dat ging, de Nederlanders, maar o, wat was het verschil in het eerste kwartier al onheilspellend groot geweest.

Ze waren te snel en te krachtig, de Fransen: voor Karsdorp, de neo-international die onder de druk toch veel ballen inleverde, voor Pröpper, een van de beste voetballers toch in de eredivisie die nu aan den lijve iets van een andere orde meemaakte, en toch ook soms voor Strootman. Op het middenveld had Oranje het zwaar, zoals mocht worden voorzien, tegen de Franse krachtbronnen Pogba, Matuidi en de onvermoeibare Sissoko.

Frankrijk had zich beperkt tot twee flitsen van spits Gameiro, toen na een half uur dan toch een harde klap werd uitgedeeld, op de meest typerende manier ook nog eens. Bruma, de verdediger die nu eenmaal wel eens een verkeerde pass geeft, wilde de bal naar spits Janssen sturen, maar hij smoorde in de voeten van verdediger Koscielny. Eén tel later had Pogba op het middenveld de bal, en weer een tel later suisde die na een verwoestend schot langs doelman Stekelenburg, voor wie deze kracht te machtig was (0-1).

In het slotgedeelte van de eerste helft deed zich toch plots een kans voor Oranje voor, na een lichtzinnigheid van Payet. Janssen kapte en schoot en Koscielny viel met de arm op de bal, maar de Sloveense arbiter Skomina wilde er geen strafschop in zien. Dat is te veel, zulke tegenslag, op zo'n avond, tegen zo'n tegenstander.

Vroeg in de tweede helft glipte Gameiro weer eens weg, bij Bruma nu. Hij prikte de bal op de voet van Stekelenburg. Oranje probeerde wat het kon, met Depay als vroege invaller voor de snel gevelde Promes, en als de toch taaiere ploeg die het onder Blind langzamerhand wordt. Na een uur loste spits Dost de geblesseerde Wijnaldum af. Maar aan de overzijde kon Pogba vrij inkoppen, en Stekelenburg hield de minieme marge met een reflex op de doellijn intact.

Oranje hield vol, maar de Fransen toonden ook vaardig te kunnen verdedigen, en als ze aanvielen, deden ze dat uiteraard toch geraffineerder dan Oranje. Toch kwam er opnieuw nog een kans. In de slotminuten haalde Depay de bal in de doelmond om, maar ook doelman Lloris demonstreerde zijn klasse, waarna Oranje het opgeheven hoofd toch moest buiten - voor deze avond dan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden