Nederlands dreamteam begint zijn vorm te krijgen

smeets in the states | Sportjournalist Mart Smeets toerde door de Verenigde Staten, op zoek naar opmerkelijke sportverhalen. Deel 2: De beste Nederlandse honkbalselectie ooit.

Voor honkbalbondscoach Hensley Meulens kan het niet snel genoeg 28 februari zijn. Dan, als hij met zijn spelers in Scottsdale, Arizona verblijft, wordt duidelijk hoe sterk (op papier) deze uitvoering van 'Team Kingdom of the Netherlands' is alvorens het in Seoul, Zuid-Korea de eerste drie wedstrijden voor de prestigieuze World Baseball Classic gaat spelen.


Waar zijn selectie nu nog bestaat uit vijftig man, mag er op het grote toernooi met 28 man gespeeld worden. In honkbaltermen gesteld: dertien of veertien werpers en veertien of vijftien positiespelers. Een groot aantal van de selectiespelers zal teleurgesteld vanuit Scottsdale terugvliegen naar hun woon- of speelplaatsen, terwijl de bijna definitieve ploeg de Stille Oceaan gaat oversteken. Bijna definitief? Meulens: "Ik weet in februari wie er van de Major League-spelers zeker meedoen. Dat moet ik nog uitonderhandelen met de managers van hun ploegen, maar ik verwacht geen grote problemen."


Meulens en zijn coaches gaan hoogstwaarschijnlijk beschikken over zes topspelers uit de MLB. Het grappige facet doet zich voor dat drie van hen toppers bij hun clubs zijn en dezelfde positie in het veld innemen. Gregorius (Yankees), Simmons (Angels) en Bogaerts (Red Sox) behoren tot de beste korte-stops ter wereld en het is aan Meulens om een wijze beslissing te nemen. "Bogaerts belde me al op en bood aan op drie te gaan spelen als dat beter is voor de ploeg", zegt Meulens. "Zo'n sfeer heerst er bij de selectie. We haalden in 2013 de halve finales en kunnen nu weer gaan verrassen."


De bondscoach, die met manager aangesproken wordt in de honkbalwereld, weet dat hij de komende weken open lijnen moet houden met Aruba, Curaçao en Nederland, terwijl hij telefonisch zijn overal in Amerika spelende manschappen alert moet houden. Zijn ze geblesseerd? Zijn ze goed in vorm? Hoe hebben ze overwinterd?


Meulens: "De eigenaars van de MLB-spelers hebben het laatste woord. Als de Dodgers het niet goed vinden dat hun star-closer Kenley Jansen niet bij ons mag spelen, dan is hun wil ook wet. Ik verwacht echter niet dat er clubs voor het meedoen van hun en onze spelers gaan liggen."


Terwijl de Nederlandse spelers van de selectie indoor in eigen land hun vaardigheden op peil moeten houden, wordt er op de Antillen in twee groepen gewerkt: de Arubanen bij elkaar en de spelers van Curaçao bij elkaar. Het is de bedoeling dat op 14 februari een groot gezelschap zich in Arizona meldt, waar Meulens dan inmiddels twee petten op heeft: die van zijn vaste werkgever, San Francisco Giants en die van het Kingdom.


Lachend zegt hij: "Met de Giants train ik 's ochtends, met Nederland 's middags, geen probleem. Vergeet ook niet dat we op het geweldige complex van de Giants mogen werken, dat is allemaal in ons voordeel en het is mijn thuisveld."


Behalve een contingent Nederlanders en een grote groep in Amerika spelende voornamelijk Antillianen zijn er ook nog vedetten uit de Aziatische competities van Zuid-Korea, Taiwan en Japan. Als ook Rick van den Hurk, Wladimir Balentien en Roger Bernadina zich vrij weten te maken voor 'Oranje' krijgt de selectie serieuze vormen voor het spelen van interessant honkbal.


Nergens twijfel? Ja, natuurlijk wel. De groep werpers is niet van die hoge kwaliteit van de positiespelers, maar toch. Jansen is de dure closer, Van den Hurk, Jurrjens, Martis en de tamelijk onbekende Sulbaran zijn goed. Dus zal een interessant gedeelte van die werpers uit de Nederlandse groep moeten komen: zeg Cordemans, Markwell, Van Driel, Stuifbergen, Van Mil en Yntema.


Voor Meulens gaat het in het nieuwe jaar echt gebeuren: overal op de wereld trainen en spelen mannen die begin maart in Seoul met 'Team Kingdom of the Netherlands' willen meedoen. Meulens belt met de eilanden, heeft contact met Steve Janssen in België, de man die manager was bij het EK van afgelopen september in eigen land en die toeziet op de conditie van de Nederlandse groep. Voor die mannen wordt nog naarstig gezocht naar een extra trainingskamp in de zon, wellicht op Curaçao, alvorens vrijwel iedereen zich in Scottsdale komt melden. Zij moeten immers ook in goed weer voluit kunnen trainen.


Meulens: "Het is een hele verhuizing en we moeten de zaken goed regelen. Wie komt waar vandaan? Wanneer komen de laatste spelers binnen? Spannend hoor."


Bestaat de kans dat de laatsten op het allerlaatste moment in Seoul aankomen?


Meulens: "Niet op het allerlaatste moment. Ik ben een blij mens als ik op 1 maart iedereen daar om me heen heb. Dan hebben we een heel goed team, denk ik nu."


Probeert u eens uit te leggen wat er zo interessant is zo'n groep, die vanuit de hele wereld vandaan moet komen, te gaan leiden.


Meulens: "Het is een droombaan, echt waar. We hebben zulke goede spelers. Als alles gaat kloppen, kunnen we de Nederlandse sportwereld wat moois gaan laten zien. Laten we hopen dat we geen tegenslag krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden