sport

Nederlands biljarttalent minder aan de bal

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Met een tikje van hun krijtje op de keu, een beschaafd klopje op de tafels rondom de biljarts of een klak met de tong spreken de spelers en toeschouwers bij de eredivisiewedstrijd tussen de driebanders van De Veemarkt en HCR Prinsen hun waardering uit over een fraaie carambole. Dieter Grossjung moet lang wachten op zijn eerste aanmoediging.

Fred Buddenberg

Het is deze zaterdagavond in het Doetinchemse biljartcafé De Veemarkt niet de avond van Grossjung, een van de Duitse spelers van het thuisteam. In zijn partij tegen Jelle Pijl lijkt hij niet te begrijpen waarom de gele, witte en rode bal elkaar niet vinden. Bij een achterstand van 18-2 krijgt hij ook nog eens een 'foul' na te lang denkwerk. In de pauze, het staat inmiddels 24-2 voor Pijl, rookt hij op het terras een sigaret.

Na de onderbreking herstelt Grossjung zich wonderwel. Hij verliest de partij, maar mede door series van vier, zes en vijf punten komt hij na 26 beurten uit op 24 caramboles, een moyenne van 0.923. Hij heeft geen verklaring voor zijn slechte start en zoekt ook niet naar excuses. Maar waarom ging het na de pauze wel? “De nicotine was goede doping”, lacht hij.

Proef

Grossjung is een van de vele buitenlanders in de Nederlandse eredivisie, die met een bedrijf in biljartartikelen als naamgever door het leven gaat als Buffalo League. Twee jaar geleden besloot de bond om als proef het aantal buitenlanders per team vrij te geven. Dat leidde tot gemengde reacties bij de clubs die, vaak noodgedwongen, wel hun heil over de grens zochten.

“Ik hang er tussenin”, zegt René Dericks, teamleider van De Veemarkt die op deze avond ook dienst doet als speaker, scheidsrechter en speler. “Eigenlijk vind ik het geen goede zaak, maar het is dubbel omdat wij er hier ook profijt van hebben. Zonder buitenlanders zouden wij geen competitief team op de been kunnen brengen. Dan waren we kwalitatief te slecht.”

Na de promotie van vorig seizoen naar de eredivisie trok De Veemarkt Tayfun Tasdemir aan, waardoor het aantal Turken in Doetinchem op drie kwam. Zaterdag tegen HCR Prinsen ontbrak het trio, vanwege het WK driebanden dat deze week in Bolivia begint. Om die reden kon de bezoekende ploeg uit Haarlo niet beschikken over hun kopman Dick Jaspers.

Hinken

Het is hinken op twee gedachten. Zonder buitenlanders heb je geen goed team, maar met buitenlanders belemmer je de doorstroming van jong talent en verwijs je je eigen spelers naar het tweede plan. Dericks noemt de Turkse spelers, die worden betaald door een Turkse sponsor, geen ‘eigen jongens’. “Nee, het zijn geen clubmensen. Ze komen overgevlogen om een potje te biljarten en dan gaan ze weer terug. Ze hebben geen binding met de club.”

Dinand Prinsen is teammanager van HCR Prinsen, de huidige koploper in de eredivisie. Ook hij heeft zijn twijfels over de nieuwe buitenlander-regeling. Hij hoopt dat de proef, die na dit seizoen wordt geëvalueerd, wordt teruggedraaid. “Er was altijd een gentlemen agreement dat er maximaal twee buitenlanders werden opgesteld. Nu kan het zijn dat je tegen vier buitenlanders speelt. Het kan en het mag, maar of het wenselijk is….”

Prinsen heeft hetzelfde dubbele gevoel als Dericks. Hij erkent dat de betere buitenlanders het niveau in de eredivisie opkrikken. “Zonder hun inbreng haal je de top weg en dat is niet goed”, zegt Prinsen die met Eddy Leppens en Jozef Philipoom twee Belgen op de spelerslijst heeft staan. “Maar met alle respect vraag ik me af of je iemand met een moyenne van één naar Nederland moet halen. Die voegt volgens mij niets toe.”

Keuzes maken

De komst van koploper en buurman HCR Prinsen uit Haarlo doet het biljartcafé De Veemarkt in Doetinchem niet vollopen. Zo’n dertig belangstellenden volgen de wedstrijd tussen De Veemarkt en HCR Prinsen, die door de bezoekers met 0-8 wordt gewonnen. Beide clubs konden door het komende WK in Bolivia niet in hun sterkste formatie uitkomen. Het hangt van veel factoren af in welke samenstelling de clubs kunnen spelen. Vrijwel alle spelers in de eredivisie komen uit in andere competities, bijvoorbeeld in Duitsland. Op de dagen dat de wedstrijden in de Duitse en Nederlandse competitie samenvallen, moeten de spelers keuzes maken. Zo kan het gebeuren dat een team in Nederland op een dag met de vier beste spelers aantreedt en een week later met een totaal ander team. Dan valt snel het woord competitievervalsing. René Dericks van De Veemarkt: “Wij speelden tegen Dallinga in hun sterkste opstelling, met Caudron, De Bruijn en Van Acker. Tegen Bousema Lochem, een van onze concurrenten onderin, speelde Dallinga alleen met Van Acker. Dat is vervelend."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden