Nederlands-Belgische Kamercommissie wil zitting over Fyra

De Fyra op station Amsterdam Centraal. Beeld ANP
De Fyra op station Amsterdam Centraal.Beeld ANP

De vaste Kamercommissies Infrastructuur van het Nederlandse en Belgische parlement willen een gezamenlijke zitting houden waarin de spoorwegen van beide landen uitleg moeten geven over de problemen met de Fyra. De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel kampt met vertragingen en uitval.

Redactie

Het voorstel komt van de voorzitter van de Belgische Kamercommissie, Sabien Lahaye-Battheu. In de Belgische krant De Standaard zegt ze vrijdag dat het tijd wordt dat de NS en de Belgische NMBS ter verantwoording worden geroepen. 'Wij zouden graag van alle betrokkenen horen hoe ze de problemen zullen oplossen, hoe snel en of ze aan alternatieven denken.'

Ook in de Nederlandse Kamercommissie is een meerderheid te vinden voor een gezamenlijke zitting. Betty de Boer (VVD) noemt het een 'goed plan' om met de Belgen om de tafel te gaan zitten. Haar collega Duco Hoogland van de PvdA 'wijst het niet af'. Maar de situatie met de Fyra is nu 'knudde, daarom moeten we wel iets doen'.

De Fyra is donderdag uit de dienstregeling genomen. De trein rijdt niet omdat het plaatwerk onder de trein is beschadigd door grote ijsblokken. Eerder deze week schreef staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) nog aan de Tweede Kamer dat de prestaties van de Fyra de afgelopen weken waren verbeterd. De trein reed beter op tijd en er vielen minder treinen uit. De Fyra rijdt pas sinds 9 december.

De bijeenkomst vindt mogelijk op 28 januari plaats in het Beneluxparlement in Brussel, aldus voorzitter Paulus Jansen van de Nederlandse Kamercommissie. Voor dat orgaan is gekozen omdat daar parlementariërs uit beide landen mogen spreken. In het Beneluxparlement zitten volksvertegenwoordigers uit Nederland, België en Luxemburg. Hier worden zaken besproken die de drie landen raken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden