Nederlands-Belgische bankverzekeraar scoort vooral op thuisbasis

Van onze redactie economie UTRECHT - De Nederlands-Belgische bankverzekeraar Fortis heeft de winst vorig jaar met 15 procent zien stijgen naar omgerekend 1,31 miljard gulden.

Achter deze 'fraaie resultaatstijging' gaan enorme winstsprongen schuil bij de bank- en verzekeringsdochters in de beide moederlanden, Nederland en België. Bij de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten daarentegen zakte het resultaat ernstig in.

Dit heeft Fortis-topman J. Bartelds gisteren in Utrecht bekendgemaakt. Het bedrijfsresultaat bij de Nederlandse verzekeringsdochter Amev steeg met liefst 33,8 procent, onder meer door volumegroei en hogere beleggingsresultaten. Bij de schadeverzekeringen in Nederland zorgden premieverhogingen en sanering van de portefeuille voor een omslag naar een positief resultaat.

Ook bij de Belgische verzekeringsbelangen (onder meer AG 1824 en ASLK) ging het met een 20,7 procent hoger bedrijfsresultaat voor de wind. Omdat Fortis in de VS op een resultaatdaling met 28,7 procent uitkwam, en bij ziektekostenverzekeringen zelfs op een licht verlies, bleef de nettowinst bij verzekeringen wereldwijd echter beperkt tot een stijging met een magere 2,2 procent, tot omgerekend 1,01 miljard gulden. Daarbij steeg het resultaat op levensverzekeringen wereldwijd met 24 procent tot 706 miljoen gulden, en daalde het schaderesultaat met 19 procent tot 170 miljoen. Bij ongevallen en ziekte ging het resultaat zelfs met 72 procent achteruit naar 50 miljoen gulden.

De bankactiviteiten hadden geen last van tegenvallers. De nettowinst schoot met een ongeëvenaarde 64,4 procent omhoog, van 254 naar 418 miljoen gulden. Dat kwam voornamelijk door de Nederlandse bankdochter VSB, de vroegere Verenigde Spaarbank, die vorig jaar minder voorzieningen trof dan in 1994 voor efficiencymaatregelen. Daarnaast liepen de commissie- en provisiebaten aanzienlijk op. Ook bij de Belgische bankdochters steeg het resultaat fors.

De winststijgingen bij Fortis zijn voorts het resultaat van interne bezuinigingsmaatregelen: meer werk met minder mensen. In het afgelopen jaar schrapte Fortis zo'n 500 banen in de Benelux. In de komende twee jaar zullen er jaarlijks ook nog eens 400 à 500 verdwijnen. In totaal werken bij Fortis wereldwijd bijna 31 000 mensen. Mede op basis van de winstontwikkeling bij Fortis, steeg het resultaat bij de Nederlandse aan de beurs genoteerde moeder Fortis Amev met 11 procent tot 693 miljoen gulden. Besloten is het dividend met vier dubbeltjes te verhogen tot 4,20 gulden per aandeel. Om de verhandelbaarheid van het beursfonds te vergroten, wordt het nominale waarde van het aandeel verkleind van 2,50 naar 1,00 gulden. Door deze aandelensplitsing neemt het aantal uitstaande stukken toe van 72,5 naar 181,2 miljoen. Voor het lopende jaar 1996 verwacht Fortis opnieuw een 'duidelijk hogere nettowinst'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden