Nederlands bedrijf biedt Rome gratis restauratie aan

De Barcaccia-fontein. Beeld epa
De Barcaccia-fontein.Beeld epa

Koninklijke Woudenberg biedt aan de beschadigde Barcaccia-fontein in Rome gratis te restaureren. Er is nog geen antwoord van de gemeente Rome binnen op dat aanbod, aldus het bedrijf vanavond. De beroemde Barcaccia-fontein van Bernini bij de Spaanse Trappen in Rome werd vorige week beschadigd door Feyenoord-supporters.

Koninklijke Woudenberg voerde eerder restauratiewerkzaamheden uit in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis in Den Haag. Daniel Spee van natuursteenspecialist Steenhouwerij Zederik (onderdeel van Woudenberg) weet zeker dat zijn mensen de schade aan de marmeren fontein kunnen herstellen.

'We hebben eerder het grafmonument van Maarten Tromp gerenoveerd, een praalgraf', aldus Spee. Als Rome het aanbod aanneemt, gaat Zederik de schade inventariseren. Daarna kan Spee pas zeggen hoe groot en bewerkelijk de klus wordt.

De Barcaccia-fontein. Beeld epa
De Barcaccia-fontein.Beeld epa

Steun

De gemeente Rotterdam en de regering hebben besloten dit soort initiatieven te steunen. 'We zijn geraakt door de vele particuliere initiatieven van Nederlanders die hun afschuw willen uiten over de vernielingen in Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Dat is Nederland op zijn best', liet burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam weten.

Gemeente en kabinet gaan nauw samenwerken met de pas opgerichte vereniging Salviamo la Barcaccia (Laat ons de Barcaccia redden). De secretaris van de vereniging, Maarten van Aalderen, is daar erg blij mee. Het is de stichting erom te doen het imago van Nederland te herstellen. Daarom is contact opgenomen met andere Nederlanders die in Rome leven. Van Aalderen woont al meer dan twintig jaar in Italië. De pas opgerichte vereniging heeft tot nu toe een 'stuk of zes leden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden