Nederlands Architectuurinstituut krijgt nieuw educatiepaviljoen

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaat uitbreiden met een educatiepaviljoen. Architect Jo Coenen (ook de architect van het bestaande gebouw) heeft een wigvormig, twee-lagig paviljoen ontworpen, dat aan de oostkant tegen het tentoonstellingsblok wordt gelegd.

door Robbert Roos

Met de bouw en invulling van het educatiepaviljoen is aan stichtingskosten 6 miljoen gulden gemoeid. De helft daarvan is al door het ministerie van OC & W toegezegd in de vorm van een structurele subsidie van 300000 gulden om een lening van ongeveer 3 miljoen gulden mogelijk te maken. De andere helft moet door middel van sponsoring bij elkaar worden gebracht. Daarnaast is structureel ongeveer 220000 gulden nodig voor de exploitatie.

Er komen vier ruimtes in het paviljoen. Die zullen worden gevuld met een algemene permanente educatieve tentoonstelling (een overzicht van de wereldgeschiedenis van de architectuur), een 'MaterialWorld' (een interactieve presentatie die inzicht moet geven in bouwmaterialen en hun eigenschappen), een selectie uit de rijk gevulde maquettecollectie van het NAi en een bouwspeeltuin, waar zelf gebouwd kan worden. Op dit moment wordt de zolderverdieping van het tentoonstellingsblok gebruikt voor educatieve activiteiten.

Met het Educatiepaviljoen haakt het Architectuurinstituut onder meer aan bij de groeiende vraag naar faciliteiten om het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming op de basisscholen meer inhoud te geven. Ook staatssecretaris van cultuur, Rick van der Ploeg, heeft herhaaldelijk het belang van versterking van het architectuureducatie aangegeven.

Op dit moment bereikt het NAi met de bestaande educatieve projecten ruim 12000 mensen. De bedoeling is dat dit aantal in 2003 groeit naar 35000. Voor Kristin Feireiss moet het Educatiepaviljoen haar 'afscheidscadeau' voor het NAi worden. ,,Een dergelijk paviljoen zou zijn gelijke in de wereld niet hebben. De realisering van het Educatiepaviljoen is voor mij een droom die werkelijkheid wordt.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden