Nederlanders zijn té verzekerd

Consumentenbond: 800 euro per jaar besparen kan door alle risico's na te gaan

JOOST MOREL

Nederlanders moeten vaker hun verzekeringspakket tegen het licht houden. Nog veel te vaak zijn we oververzekerd. Mensen gaan dubbel verzekerd op reis of betalen een premie van negenhonderd euro voor een auto die maar elfhonderd euro waard is. Dat blijkt uit een onlangs gepresenteerd onderzoek van Verzekeringssite.nl. 45 procent van de ondervraagden is de afgelopen drie jaar voor geen enkele verzekering overgestapt en loopt hierdoor jaarlijks honderden euro's mis.

Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl, zegt dat meer dan de helft van de Nederlanders oververzekerd is. "Dat ligt een beetje in onze volksaard. We zijn nogal risicomijdend. We hebben de neiging ons eerder breed te verzekeren dan een schadepotje aan te leggen. Daarnaast zijn verzekeringen geen product waarin iemand zich voor de lol verdiept."

Autobezitters zouden volgens Verzekeringssite.nl al snel zo'n 300 euro kunnen besparen. Hordijk: "Ze sluiten bij de aanschaf van een nieuwe auto een allriskverzekering af. De auto wordt in de loop der jaren steeds minder waard, maar eigenaren passen de dekking niet aan. Bij de pechhulp signaleren we dat Nederlanders vaak dubbel, in sommige gevallen zelfs drievoudig, gedekt zijn: via de dealer, de ANWB en de reguliere autoverzekering."

Nederlanders kunnen zo'n achthonderd euro per jaar op verzekeringen besparen, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "Daarbij is het niet alleen belangrijk een goedkope verzekering af te sluiten, maar ook om goed na te gaan welke risico's noodzakelijk gedekt moeten worden. De reisverzekering is hier een goed voorbeeld van. Iemand die zich tien jaar geleden verzekerde voor de kosten van een reddingsactie tijdens de wintersport, heeft dat nu misschien helemaal niet meer nodig. Een groot deel van de medische kosten wordt ook gedekt door de zorgverzekering."

Hetzelfde geldt voor de overlijdensrisicoverzekering. Omdat deze tegelijk met de hypotheek wordt afgesloten denken veel mensen dat de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek vastzit, aldus de woordvoerder van de Consumentenbond. "Dit is niet het geval en er kan dus van verzekering gewisseld worden. Oversluiten is verstandig omdat de premies de afgelopen jaren drastisch zijn verlaagd."

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars wil wel enige nuance aanbrengen bij de veronderstelde oververzekering. "Zo behoren de Nederlandse autoverzekeringspremies vanwege de concurrentie en de efficiënte schadeafhandeling tot de laagste van Europa. Op de internationale premieranglijst, het World Insurance Report, staat Nederland inderdaad na Zwitserland op de tweede plek. In veel andere landen loopt de zorgpremie via de belastingen. Dit is in Nederland niet het geval, waardoor we zo hoog op de lijst eindigen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden