Nederlanders zijn een beetje klaar met dat oer-Hollandse kamperen

Bij De Wit kampeerwinkel in Schijndel worden zorgvuldig nieuwe tenten uitgezocht Beeld Merlin Daleman
Bij De Wit kampeerwinkel in Schijndel worden zorgvuldig nieuwe tenten uitgezochtBeeld Merlin Daleman

Een volle achterbak en dakkoffer, de aanhanger achter de auto gevuld met de tent en andere kampeerspullen: het lijkt een typisch Nederlands vakantietafereel. Maar het aantal Nederlanders dat van plan is deze zomer te gaan kamperen, daalt.

Volgens een onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en TNS Nipo hebben steeds minder landgenoten zin om te gaan kamperen. Komende zomer willen 1,9 miljoen mensen hun tent opzetten in het buitenland, 5 procent minder dan vorig jaar. Binnen Nederland is dat aantal met 13 procent gedaald, en hebben 830.000 mensen plannen gemaakt om te gaan kamperen.

Waar komt die daling vandaan?. Volgens Margreet Toonen, docent Toerisme&Recreatie op de NHTV Hogeschool Breda en onderzoekster van kamperen, is de trend niet nieuw. "Het kamperen neemt al sinds 2003 af. Waarom dát jaar is voor ons als onderzoekers ook een raadsel."

Glamping
Toen in 2008 de crisis uitbrak, dacht de hele kampeersector volgens de onderzoekster dat het kamperen een grote vlucht zou nemen vanwege de relatief lage kosten. Toonen: "Maar wonder boven wonder gebeurde dat juist niet. In plaats daarvan nam glamping, luxe kamperen, wél toe. Dat heeft de kampeersector eigenlijk door de crisis heen geholpen."

Dat is te verklaren doordat glamping eerder gewoonweg niet bestond. "Het waren niet per se rijke mensen die door de crisis opeens gingen kamperen en die alleen maar luxe wilden. De crisis heeft er in zekere zin wel aan bijgedragen, bijvoorbeeld doordat zij glamping een keer probeerden en het beviel", zegt Toonen. "Maar de toename kwam vooral door ondernemers die zagen dat je het met een grasveld gewoon niet meer redt, en hun campings optuigden door bijvoorbeeld overal voor wifi te zorgen.".

Een andere vorm van kamperen die ook in trek blijft, is het tegenovergestelde van glamping: heel eenvoudig kamperen, op een camping van Staatsbosbeheer bijvoorbeeld. Toonen: "Er zal altijd een groep blijven die naar natuurcampings gaat, zoals ouders die hun kinderen willen leren hoe je dichtbij de natuur kunt leven."

Kant-en-klare vliegvakantie
De mensen die dus nog kamperen, doen dat of in een luxe safaritent, of zo simpel mogelijk. De groep daar tussenin (denk aan de gezinnen met vouwwagens en grote caravans) wordt steeds kleiner. Een goedkopere kant-en-klare vliegvakantie naar Turkije is voor hen vaak een stuk aantrekkelijker. "Mensen hebben nu zoveel keus. Die hebben gewoon geen zin meer in het gedoe om al hun spullen mee te nemen in de caravan, die ze daarna ook nog ergens moeten stallen", zegt Toonen.

Volgens Recron, de vereniging voor recreatieondernemers, is dat ook te zien bij jongeren. "Vroeger gingen die op hun eerste vakantie kamperen op de Waddeneilanden, maar de concurrentie van goedkope vliegvakanties in het buitenland is toegenomen. Zij boeken nu ook sneller een vlucht naar Spanje", zegt woordvoerder Marike Rosier.

Om te kunnen overleven, moeten campings er anders gaan uitzien. "De traditionele grasvelden met tenten zullen verdwijnen", zegt Toonen. "Campings zien kamperen nu nog te veel als een product, zij moeten zich juist meer gaan richten op de gasten die ze willen bereiken. Mensen moeten op hun camping een bijzondere ervaring hebben en merken dat ze op een andere manier bezig zijn dan thuis. De gasten moeten ervan worden overtuigd dat kamperen een ander mens van ze maakt."

Elske (30) en Elco Venderbos (30) uit Sliedrecht en An Clemens (65) en John Bakhuis (64) uit Nootdorp. Beeld Merlin Daleman
Elske (30) en Elco Venderbos (30) uit Sliedrecht en An Clemens (65) en John Bakhuis (64) uit Nootdorp.Beeld Merlin Daleman

Op de bonnefooi naar Frankrijk

Elske (30) en Elco Venderbos (30) uit Sliedrecht
"Eigenlijk zijn we hier niet om een tent te kopen. Dat hebben we tweedehands gedaan via Marktplaats. Daarom willen we nu vast even bekijken hoe-ie eruit ziet. Wat we leuk vinden aan kamperen, is de vrijheid en het buiten zijn. Daarbij is het voor ons te duur om in een huisje te zitten, en kamperen is nog leuker ook. Zeker voor onze drie kinderen. We zijn allebei opgegroeid met kamperen. Waar we naartoe gaan deze zomer, daar zijn we nog niet helemaal uit. Waarschijnlijk gewoon lekker naar Frankrijk. Meestal zoeken we van tevoren wel een plaats uit, maar een camping reserveren doen we niet altijd. Gewoon lekker op de bonnefooi, we zien wel waar we uitkomen."

Lekker naar de boerencamping
An Clemens (65) en John Bakhuis (64) uit Nootdorp
"Sinds we met pensioen zijn vinden we het leuk heel Nederland door te trekken met onze caravan. We kunnen nu net zo lang weg als we willen. Maar het verlengsnoer is te kort, daarom komen we even een nieuwe halen. We staan hier in de buurt bij Sjaak en Maria op de boerencamping. We hebben dus geen warm water en zo, alleen ons kleine caravannetje. Maar het is niet zo dat we nu ons eten boven een vuurtje maken, hoor. Hiervoor hadden we jarenlang een tent. Daarmee zijn we van Spanje tot aan Joegoslavië geweest. En nu zijn we hier. Over een paar dagen beginnen de Helvoirtse dagen, dat vinden we altijd erg gezellig. Eigenlijk kunnen we niet wachten."

Fietsen met de tent achterop
Theodora (49) en Matyán van der Vlist (10) uit Veenendaal
"We gaan deze zomer voor het eerst samen op fietsvakantie, en willen steeds met ons tentje op een andere plek slapen. We gaan niet één, maar meerdere weekenden. Met ons hele gezin kunnen we helaas niet op vakantie, omdat Matyán een broertje heeft met beperkingen. Die breekt de tent af, zullen we maar zeggen. Daarom gaan we nu met zijn tweetjes, zodat Matyán wat meer aandacht kan krijgen. We gaan het liefst heel Limburg doorfietsen. De fietsen hebben we al, met speciale gele fietstassen. Hopelijk wordt het een beetje goed weer komende zomer, maar we zullen het wel zien. Wij gaan gewoon ergens fietsen en zetten onze tent neer waar dat kan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden