Nederlanders zien resultaat van hun ’softe’ aanpak

De Nederlandse militairen zeggen zeker driekwart van de provincie Uruzgan onder controle te hebben. Voorzichtig optimisme steekt de kop op. „Je kunt bijna van een soort doorbraak spreken.”

De bevolkingscentra Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora waren al langer toegankelijk en de afgelopen zes maanden is de ’inktvlek’ rond deze centra in omvang verdubbeld, zegt een opgetogen generaal Tom Middendorp, commandant van de Task force Uruzgan (TFU). „We kunnen de bevolkingscentra nu met elkaar gaan verbinden. We hebben een enorme slag gemaakt, die laat zien dat de insurgents (opstandelingen; red.) zich erbij hebben neergelegd dat wij onze invloed hebben uitgebreid. Je kunt bijna van een soort doorbraak spreken. Ik had twee jaar geleden niet durven hopen dat we zo ver zouden zijn.”

De zogenoemde inktvlek-strategie –het gestaag uitbreiden van gebiedscontrole– lijkt na drie jaar Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan vruchten af te werpen. Anti-westerse strijdgroepen zijn goeddeels uit de centra verjaagd, er zijn steeds meer en beter getrainde Afghaanse militairen en politiemensen om de veiligheid blijvend te waarborgen en de bevolking ziet hulpprojecten van de grond komen.

Middendorp: „De bevolking heeft tijd nodig om vertrouwen te krijgen in de nieuwe situatie. Mensen zien de verworvenheden in Tarin Kowt, waar volop wordt gebouwd en gehandeld. Dat willen zij ook.”

De Baluchi-vallei, die Tarin Kowt met Chora verbindt, is nog een zwakke plek. Afgelopen week zagen anti-westerse strijders kans om een aanslag met een knutselbom te plegen op een Nederlandse patrouille. Veel bewoners van de streek bleven uit angst voor wraakmaatregelen van talibanaanhangers weg van een maandenlang voorbereide vergadering (shura) met de gouverneur van Uruzgan.

Generaal Middendorp verwacht dat ook de bewoners van dit gebied zich op termijn van de strijdgroepen zal afkeren. De vallei is na verschillende militaire operaties weer toegankelijk. Nu komt het erop aan om de bevolking ervan te overtuigen dat ze zich niet moet laten intimideren, zoals dat eerder met succes in Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora is gebeurd.

Nederland werd aanvankelijk door andere landen, de Verenigde Staten voorop, verguisd om de ’te softe’ aanpak in Uruzgan. Nu is er internationaal waardering voor het concept van defensie, diplomatie en ontwikkeling. Van de zuidelijke provincies is Uruzgan het meest stabiel.

Over een jaar draagt Nederland de leiding van de missie aan een ander land over, waarschijnlijk de VS. Civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands is niet bang dat het werk ’in elkaar zakt’ als een ander land de leiding krijgt. „We moeten zorgen voor continuïteit en er alles aan doen om de overdracht geleidelijk en goed te laten plaatsvinden.”

Nederland blijft sowieso via ontwikkelingsgelden langdurig betrokken bij Uruzgan. Wijnands: „De overtuiging van de bevolking is essentieel. Die zal een terugval niet accepteren, omdat ze weten wat ze te verliezen hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden