Nederlanders wisselen zelden van zorgverzekeraar

Beeld ANP XTRA

Stijging van de zorgpremie en het eigen risico leidt tegen het einde van het jaar geregeld tot discussie in politiek Den Haag, toch blijken Nederlanders niet zo gevoelig voor de prijzen van zorgpolissen. 

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is zestig procent nog nooit overgestapt.

De harde kern overstappers bestaat uit ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders, goed voor 7 procent van het aantal verzekerden. Deze groep wisselde de afgelopen twaalf jaar meer dan twee keer van zorgverzekeraar.

De cijfers komen uit de jaarlijkse Zorgthermometer die onderzoeksbureau Vektis vandaag publiceert. Dit jaar stapte 6,2 procent van de verzekerden over naar een ander concern. Dat is iets minder dan de 6,4 procent van vorig jaar. Traditiegetrouw wordt bij deze getallen de vraag gesteld of de marktwerking in de zorg wel functioneert als slechts een kleine groep er gebruik van maakt. De zorgverzekeraars en het ministerie van volksgezondheid die in de Zorgthermometer aan het woord komen, vinden van wel.

“Het goede van overstappen is dat het zorgverzekeraars scherp houdt”, zegt Ernst van Koesveld, directeur zorgverzekeringen bij het ministerie van volksgezondheid in de Zorgthermometer. “Overstappers profiteren zelf van een lagere premie of een beter passend pakket en behalen daar hun voordeel. Premiedruk, concurrentie in de markt, daar profiteert iedereen van. Het maakt daarbij niet uit hoeveel mensen er overstappen, als er maar overstappers zijn.”

Uit de cijfers van Vektis blijkt dat trends die zich voorgaande jaren hebben ingezet, langzaam doorzetten. Zo verliezen de grote verzekeraars nog altijd klanten aan de kleinere. In 2006 hadden de grote vier (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) 91 procent van de markt in handen. Nu is dat 86,5 procent, terwijl zij in de tussentijd wel kleinere concurrenten overnamen.

Op de lijst met sterkste groeiers zijn dan ook vooral kleinere en middelgrote concerns te vinden. Stad Rotterdam staat bovenaan. Zij kregen er dit jaar bijna 16 procent aan klanten bij. FBTO verloor het meest. Bijna 11 procent koos voor een andere verzekeraar.

Een andere trend die doorzet is de toegenomen populariteit van het vrijwillige eigen risico. 12,6 procent van het aantal verzekerden (ruim twee miljoen Nederlanders) koos ervoor het eigen risico van 385 euro te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Vorig jaar lag het percentage op 12,2 procent. Verhoging van het eigen risico scheelt in de maandelijkse kosten voor de premie, maar is niet onomstreden. Als alle gezonde Nederlanders het eigen risico vrijwillig zouden verhogen, krijgen de verzekeraars te weinig premie binnen om de kosten te dekken van de mensen die wel veel zorg nodig hebben. 

Nederlanders kunnen 100 euro besparen op zorgverzekering

Ongeveer 10 miljoen Nederlanders hadden in 2016 100 euro kunnen besparen als zij iets actiever waren geweest bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekeraar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden