Nederlanders willen minder vee en zeggen dat ze bereid zijn dan ook minder vlees te eten

Twee van de drie Nederlanders zeggen bereid te zijn minder vlees te eten om het milieu te sparen.Beeld ANP

De regering ziet inkrimping van de veestapel niet zitten, maar kiezers vinden het juist een goede maatregel om het milieu te ontzien.

Een meerderheid van de Nederlanders is bereid minder vlees te eten om daarmee het milieu te ontzien. Ook lijkt er veel draagvlak te bestaan voor een inkrimping van de veestapel. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Kieskompas in opdracht van Greenpeace.

De productie van vlees gaat gepaard met een hoge uitstoot van broeikasgassen. Onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid kwamen daarom de afgelopen tijd in adviezen aan de regering tot de conclusie: Nederlanders zouden minder vlees moeten eten en er zouden in Nederland minder dieren gehouden moeten worden.

In reactie op die adviezen liet minister Schouten van Landbouw weten dat zij een discussie over aantallen dieren in de Nederlandse veehouderij niet erg nuttig vindt. En in het regeerakkoord stelt het kabinet dat het liever technische maatregelen neemt om de uitstoot van broeikasgassen uit de veehouderij te beperken. Uit de opiniepeiling van Greenpeace blijkt nu dat 54 procent van de ondervraagden het eens is met de stelling ‘Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen moet het aantal koeien, varkens en kippen in de veehouderij worden verminderd’.

Beeld Louman & Friso

Een nog groter deel van de ondervraagden, ruim 67 procent, zegt bereid te zijn minder vlees te eten om schade aan het milieu te beperken. Zij vinden ook dat de kosten van schade aan het milieu moeten worden meegerekend in de prijs van vlees.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Volgens Greenpeace is het opvallend dat de achterban van een aantal coalitiepartijen anders denkt over de veestapel dan de partij waarop ze hebben gestemd. In weerwil van het regeerakkoord is namelijk de meerderheid van de D66- en ChristenUnie-stemmers onder de respondenten van het opinieonderzoek vóór een reductie van de veestapel. De ondervraagde VVD- en CDA-stemmers zijn verdeeld, met iets meer voorstanders dan tegenstanders.

Beeld L&F

Flexitariërs

De bereidheid om minder vlees te eten is nog niet terug te zien in het gedrag van de Nederlanders. Volgens de jongste cijfers (over 2016) eten Nederlanders jaarlijks ongeveer 77 kilo vlees. De daling van de vleesconsumptie die de afgelopen jaren gaande was, is gestopt.

Dat weet ook campagneleider Herman van Bekkem van Greenpeace. Toch ziet hij een kentering. “Meer dan de helft van de Nederlanders noemt zich flexitariër en er komen steeds meer alternatieven voor vlees.”

De landbouw stoot jaarlijks zo’n 26 megaton aan broeikasgassen uit, ongeveer 10 procent van de totale emissie in Nederland. Volgens het Klimaatakkoord moet dit in 2030 met 3,5 megaton lager zijn. Van Bekkem: “Die reductie kan maar voor een heel beperkt deel met techniek. Het grootste deel moet komen door minder vee en minder consumptie van vlees en zuivel. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.”

Lees ook:

De burger moet van het vlees af, stelt de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur

Nederlanders zullen hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. De regering moet daar maatregelen voor nemen, zegt haar eigen adviesraad.

Maar, zegt minister Schouten: “Ik ga niet tegen mensen zeggen dat ze maar een keer per week vlees mogen eten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden