'Nederlanders wantrouwen goede doelen'

(Novum) - Nederlanders hebben weinig vertrouwen in goede doelen. Dat blijkt maandag uit een enquête van het Rotterdamse onderzoeksbureau Wemar in opdracht van maandblad OnzeWereld. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat charitatieve instellingen niet genoeg verantwoording afleggen over de besteding van giften.

Ruim vijfhonderd Nederlanders werden telefonisch geënquêteerd en meer dan 140 lezers van het maandblad vulden de vragenlijst online in. Een ruime meerderheid ergert zich aan bedelbrieven van goede doelen. Toch zegt negen van de tien ondervraagden het afgelopen jaar geld te hebben gegeven aan goede doelen.

Ook denken de geënquêteerden dat bijna dertig procent van de donaties 'aan de strijkstok blijft hangen', en dat vinden ze te veel. Volgens OnzeWereld zijn de kosten lager, ongeveer twintig procent. Bijna de helft van de ondervraagden heeft het gevoel dat het ingezamelde geld voor slachtoffers van de tsunami in Azië op tweede kerstdag 2004 niet goed terecht is gekomen.

Voorzitter Esther Jacobs van de Donateursvereniging Nederland is niet verbaasd dat mensen weinig vertrouwen hebben in charitatieve instellingen. "Van de goede doelen zelf hoor je alleen wat er goed gaat, nooit wat er slecht gaat. Dat moet nu veranderen", zegt ze in het maandblad. "Vroeger was het: 'trust me', toen zeiden de donateurs: 'tell me', toen: 'show me'. Maar nu is het: 'prove me'."

Directeur campagnes Jan Bouke Wijbrandi van Novib denkt dat 'het wel meevalt met de vertrouwenscrisis in goededoelenland'. "We hebben het over beeldvorming en daar heeft vertrouwen alles mee te maken. Op het ogenblik heerst er een algemeen wantrouwen tegen instituties, ook tegen de pers."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden