Nederlanders vinden huis van Willem Barentsz

AMSTERDAM, SINT PETERSBURG - De kans is groot dat een Nederlandse expeditie volgend jaar zomer het 'Behouden Huys' op Nova Zembla gaat opgraven. Een groepje medewerkers van het Arctisch Centrum in Groningen heeft de resten opgespoord.

HARO HIELKEMA

Vierhonderd jaar geleden, in september 1596, leed Willem Barentsz met zijn bemanning schipbreuk voor de kust van Nova Zembla. Het schip werd door het ijs gekraakt en dat betekende het einde van een poging een vaarroute om de noord naar Indie te vinden. De opvarenden vluchtten het kale woeste eiland op en bouwden van aangespoelde balken een barak. Na de winter keerden de Hollanders, voor zover ze het barre verblijf in de poolstreek hadden overleefd, terug naar de bewoonde wereld. Stuurman Willem Barentsz, die de overmoedige tocht had bedacht, stierf op 20 juni 1597, een paar dagen voordat de groep werd gered.

Veel is er niet over van wat destijds het onderkomen van de ontdekkingsreizigers was. De zes leden tellende expeditie uit Groningen heeft alleen de vier funderingsbalken teruggevonden die Barentsz en zijn mensen destijds in de bevroren bodem hadden aangebracht. "Op 23 september haalden we hout om het huis van te timmeren. "Twee tochten overdag, maar het weer was mistig en kalm. De wind was oost en oostnoordoost. En op die dag stierf onze timmerman 's avonds toen we aan boord kwamen. Hij kwam uit Purmerend" , schreef bemanningslid Gerrit de Veer in zijn dagboek.

Dr. Louwrens Hacquebord, die de expeditie naar Nova Zembla leidde vertelde gisteren vanuit Sint Petersburg dat de plek erg verstoord is: "We hebben veel sporen gezien die erop duiden dat er veel gegraven is. Er lag veel hout rondom de plaats waar het 'Behouden Huys' heeft gestaan" .

Vervolg op pagina 3.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden