Nederlanders verdienen goud met bloemen en sportmateriaal

AMSTERDAM - Als Michael Jordan in de slachtpartij tegen de Angolezen naar de basket zweeft om de bal voor de zoveelste keer in het netje te dunken is het heel even te zien: 'Schelde' staat er op de basket, een bedrijf uit Goes. De fabrikant van sportapparatuur, tribunes en scoreborden heeft de Olympische sportzalen in Barcelona van zestien baskets voorzien.

Met de produktie van baskets is Schelde 'zowat wereldleider', zegt exportmanager De Jonge. Zelfs in het basketbalwalhalla de Verenigde Staten heeft de Nederlandse onderneming voet aan de grond weten te krijgen.

Het geheim van het succes is gelegen in de constructie van het frame waar de basket aan hangt. Waar veel frames alleen elektrisch of hydraulisch kunnen worden ingeklapt, werkt de constructie van Schelde geheel op mankracht, weet de Jonge. Toch is het frame zo stevig dat de afstand tot het speelveld ruim drie meter kan zijn, de norm die de internationale basketbalfederatie hanteert.

Veiliger

Die afstand was een meter korter maar is, volgens De Jonge dank zij het ontwerp van Schelde, onlangs vergroot. "Dat is veiliger. De basketballer moet voldoende ruimte rondom de basket hebben en de scheidsrechter moet zich ook nog tussen het frame en het speelveld kunnen opstellen."

De kans dat het glazen basketbalbord na een spectaculaire dunk van het Dream Team uiteen zal spatten, acht De Jonge zeer klein. De massieve stalen ring waar de soms meer dan honderd kilo zware atleten aan hangen, staat direct in verbinding met het frame zodat op het glas geen kracht wordt uitgeoefend. Het bord moet volgens de voorschriften van de basketbalfederatie van glas 'met ingebouwde spanning' zijn om de bal terug te laten stuiteren. "Bij kunststof valt de bal dood neer" , legt De Jonge uit. En dan is er niks meer aan want "dan kun je hem van dertig meter zo in het netje gooien" .

Naast de zestien baskets zijn ook de 22 palen waar op de Olympische tennisbanen de netten tussen hangen van Zeeuwse makelij. Het is niet de eerste keer dat sportapparaten van Schelde aan de Olympische Spelen meedoen. Al sinds de Spelen van 1928 in Amsterdam is het bedrijf de ene keer met turntoestellen vertegenwoordigd, dan weer met volleybalpalen of iets anders.

Turntoestellen leverde Schelde voor het laatst in 1980, bij de Spelen in Moskou. Dit jaar zijn de matten, bruggen en ringen afkomstig van een ander Nederlands bedrijf, Janssen & Fritsen uit Helmond, dat samenwerkt met het Duitse bedrijf Spieth. Janssen & Fritsen is volgens G. van Heck "een paar jaar doende geweest" de order van ongeveer anderhalf miljoen gulden binnen te halen. Om voor zo'n groot toernooi in aanmerking te kunnen komen, moeten alle toestellen goedgekeurd zijn en voorzien zijn van diploma's van de internationale gymnastiekfederatie. "Er zijn maar een paar bedrijven in de wereld die alle diploma's hebben" , schat Van Heck. "En wij horen daar bij."

De fabricage van turntoestellen luistert nauw. Zo moet de vloer waar de vrije oefening op afgewerkt wordt, zoveel meegeven dat de turndwergjes na een dubbele salto niet meteen hun botten breken maar nog wel kunnen afzetten voor de volgende radslag zonder handen. "In Barcelona ligt een nieuwe vloer die tien procent meer schokken absorbeert en tegelijk tien procent meer veerkracht heeft. Tijdens de WK in Amerika is die voor het eerst uitgeprobeerd en de turnsters zijn er erg tevreden over."

Met genoegen luistert Van Heck naar tv-commentator Hans van Zetten. "Hij zegt dat de turners zulke mooie hoge afsprongen van de ringen maken. Dat ligt denk ik aan het nieuwe ringenstel. De constructie is veranderd zodat de krachten die er bij zo'n reuzenzwaai op komen te staan beter worden opgevangen."

Buiten de sportzalen timmert de Nederlandse bloemenexporteur Baardse in Barcelona aan de weg. In het Olympisch dorp mag niemand behalve Baardse bloemen en planten verkopen. Via zusterbedrijf Florimex, dat vier winkels in Spanje heeft, kon de exporteur de beschikking krijgen over een stand van vijfhonderd vierkante meter. Daarnaast verzorgt Baardse de bloemen en planten voor de kerkdiensten en de restaurants in het dorp.

Miljoen bloemen

K. Moenis, directeur van Baardse, denkt een miljoen bloemen en vijftigduizend potplanten te kunnen slijten bij de Spelen. Twee keer per week vertrekt een vrachtwagen bloemen vanuit Aalsmeer naar Spanje om de zeven koelvitrines daar bij te vullen.

De winkel is vooral gevuld met chrysanten en gladiolen. "Dat willen de mensen het liefst" , zegt Moenis. "We hebben blauwe boeketten om aan mannen kado te doen en roze voor de vrouwen" , aldus Moenis. Maar er zijn ook gewoon gekleurde bossen te koop. Nadat Yong Zhuang het koningsnummer van het zwemtoernooi, de honderd meter vrije slag, op haar naam had geschreven kwam de Chinese delegatie een bloemetje kopen. "Een heel groot boeket" om de uit de kluiten gewassen Chinese te feliciteren met haar verrassende gouden medaille.

De bloemen die de winnaars krijgen bij de uitreiking van de medailles zijn niet van Baardse. Een beetje schamele boeketten, vindt Moenis. "Niet zo mooi. Ik kan niet eens thuisbrengen wat het precies is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden