Nederlanders toch welkom in Gambia

De getekende documenten zijn er nog niet, maar ook na 1 juli blijven tweederangs Nederlanders welkom in The Gambia: Air Holland behoudt z'n landingsrechten op Banjul. Radio-Gambia heeft het goede nieuws bevestigd en de delegatie op directieniveau van de luchtvaartmaatschappij en drie reisbureaus is op de terugreis. De officiële stukken zullen worden nagestuurd. En zo is, vlak voor het hoogseizoen, een toeristisch rampje voorkomen.

Tweederangs reizigers? Het is een heel verhaal met, zeker achteraf, een paar vrolijke kanten.

Enkele jaren lang heeft Aquasun als enige Nederlandse touroperator reizen georganiseerd naar Gambia (piepkleine ex-kolonie van de Britten aan Afrika's westkust, omgeven door Senegal op 20 kilometer strand langs de Atlantische Oceaan na). Vorig jaar stapte Aquasun voor het vervoer van Amsterdam naar Banjul over van Air Holland op Martinair. Drie concurrenten, Globas, Olympia en Sunair, gingen prompt met Air Holland in zee.

Tussen dit drietal en Aquasun wilde het van meet af aan niet boteren; Aquasun meende eigenhandig Nederland rijp te hebben gemaakt voor deze tropische bestemming en zag met lede ogen aan hoe anderen nu wilden delen in de oogst. En dus klaagden woordvoerders van het bedrijf dat de nieuwkomers alleen maar uit waren op snelle winsten door argeloze toeristen in het holst van de nacht op reis te sturen - nog wel met een akelige tussenstop te België - waarna hun in het land van aankomst een schamel onderkomen wachtte.

Het bleek allemaal wel mee te vallen: uiteraard is er een directe relatie tussen prijs en comfort, maar dat komt in de beste families voor. Ook een vlucht met Air Holland kan worden gecombineerd met Gambia's meest luxueuze hotel, al kost dat meer dan de vijf- tot zeshonderd gulden (vlucht plus verblijf) die de laatste weken als stuntprijs werd gehanteerd. En de tussenstop in Luik is alweer geschrapt. Kleine oorlogjes werden er nog wel gestreden - voor excursies kunnen wel- en niet-Aquasunners niet bij dezelfde organisatie terecht en ook sommige hotels voelen zich niet vrij zaken met beide partijen te doen. Maar Aquasuns monopolie was gebroken.

Pijnlijk verrast was Air Holland toen de Gambiaanse overheid vorige week zaterdag in een drieregelig faxje liet weten dat de landingsrechten na 1 juli werden opgeschort. En de zaak werd nog wat pijnlijker toen enkele kranten rond het weekeinde berichtten dat Aquasun de goede, langdurige relatie met de Gambiaanse minister van toerisme had gebruikt om haar belangeloos te adviseren niet meer met Air Holland door te gaan; de drie touroperators lokten met hun spotprijzen een soort toeristen aan waaraan zelfs een arm land als Gambia geen droog brood meer verdienen kan. Beter wat hotelkamers leeg dan een stel klaplopers over de vloer.

Binnen 48 uur vertrokken directeuren van Air Holland, Globas, Olympia en Sunair om de minister van toerisme op andere gedachten te brengen. En weer 48 uur later was dat gelukt. Bas van Son, directeur van Globas: “Het is een compliment voor de regering van Gambia dat ze zich zo snel ervan heeft laten overtuigen dat ook zij baat heeft bij zoveel mogelijk toeristen en bij concurrentie in het aanbod. Er is geen enkel bewijs voor de stelling dat 'onze' toeristen minder uitgeven dan die van Aquasun. In het begin kwamen de mensen vrijwel alleen om plat op het strand te liggen. Maar nu maken we al twee keer zoveel safari's door het binnenland als in het begin. April heeft een forse prijsdumping laten zien, om koste wat het kost de machines vol te krijgen. Ver onder de kostprijs is toen een week Gambia aangeboden, voor vijf-, zeshonderd gulden. Het is slecht voor het imago van een bestemming om meer dan heel incidenteel met de prijs te stunten. Ik verwacht dat dit nu is afgelopen. Voor de zomermaanden hebben we veel boekingen. Nu is er even een kopersstaking omdat door de opgeklopte berichten niemand weet of we nu wel of niet welkom zijn. Dat kan nu gelukkig weer veranderen.”

Air Holland-directeur A.F.W. Schmidt tilt niet zo zwaar aan de prijsdumping van de andere twee touroperators. “Het is zeker op alle Europese bestemmingen heel gangbaar, maar ook op enkele andere Afrikaanse vluchten komt het voor. Naar ons idee vervoeren we heel gewone passagiers, die nu gelukkig welkom blijven in Gambia.”

Aquasun doet er het zwijgen toe. Dat geschiedt op advies van onze advocaten, is het enige wat een woordvoerster van de directie zeggen wil. Maar er ligt dan ook een schadeclaim van de drie concurrenten voor het geval die getekende documenten toch niet arriveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden