Nederlanders telebankieren het meest van heel Europa

Beeld Thinkstock

Britten zijn het vaakst online te vinden, in Rusland zitten de meeste internetgebruikers, Spanje telt de meeste smartphonebezitters, Turken doen de meeste zoekopdrachten en Nederlanders zijn het meest dol op telebankieren. Dat zijn enkele conclusies uit het rapport '2013 Europe Digital Future in Focus' van onderzoeksbureau Comscore.

66 procent van alle Nederlanders regelt zijn of haar bankzaken via internet. Frankrijk komt niet verder dan 60 procent, Finland tot 56 procent en het Verenigd Koninkrijk tot 55 procent. Het Europese gemiddelde ligt op 40 procent. In Zwitserland is telebankieren het minst populair: daar regelt amper 19 procent de financiële zaken online.

Populairste sites
Comscore keek ook naar de populairste sites in Nederland. De sites van respectievelijk Google, Microsoft en Facebook worden het meest bezocht. In vergelijking met een jaar eerder groeien de bezoekersaantallen van Facebook (7 procent), is het bezoek voor de Google-sites nagenoeg gelijkgebleven en heeft Microsoft te kampen met een lichte daling (- 3 procent). De sites van Apple (-1 procent) en Twitter (-3 procent) zijn ook iets minder populair geworden.

Voor het onderzoek deed Comscore uitgebreid marktonderzoek in 18 Europese landen, en vergeleek de gegevens met die van vorig jaar en die van andere wereldmarkten.

Nog een aantal feitjes uit het rapport:
- Turkije kent het jongste internetpubliek: bijna 70 procent van de gebruikers is daar onder de 35 jaar.
- Rusland (ruim 61 miljoen) heeft het gat met Duitsland (ruim 52 miljoen) verder vergroot als het gaat om het aantal internetgebruikers. In Italië is het aantal internetters het snelst gegroeid (met 17 procent).
- In heel Europa is de tijd die men op nieuws- en informatiesites (zoals weerberichten) doorbrengt, gestegen met 10 procent.
- Google blijft verreweg de meest populaire zoekmachine, maar ook via Facebook, eBay and Amazon wordt door Europeanen veel gezocht. Google bezit 86 procent van de Europese zoekmachinemarkt.
- YouTube is verreweg de meest gebruikte videosite.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden