Nederlanders prijzen Rus hemel in

In de eerste wereldbekerwedstrijd van het postolympisch seizoen bood de staat van het internationale schaatsen bij de mannen een armoedige aanblik. De hoop voor de toekomst komt uit Rusland.

HAMAR - Twee dagen lang hing in het Vikingskipet in Hamar een doodse sfeer. Ook de Noren, ooit schaatsgek, bleken al niet meer geïnteresseerd in de eerste wereldbekerwedstrijden. In de akelig lege schaats tempel was de vijf kilometer een fraaie illustratie van de armoede in het internationale schaatsen.

De uitslag was ontnuchterend. Romme, De Jong, Verheijen en Uytdehaage bezetten in die volgorde de eerste plaatsen. Dat ze nog in de opbouwfase van het seizoen zitten, versterkt het idee dat ze op buitenlandse concurrentie vooralsnog niet hoeven te rekenen. Romme zei dat winnen voor hem niet eens prioriteit had. Hij wilde voldoen aan de opdracht: een goede opening, solide vervolg en technisch goed schaatsen.

De Amerikaan Derek Parra was wel in Hamar, maar is niet in topvorm na een zomer waarin hij genoot van zijn olympische successen. De ontluisterende Noren maakten zowel op de 1500 en 5000 meter duidelijk dat van hen deze winter ook weinig te verwachten is.

Slechts de Russen gaven in Hamar hoop voor de toekomst. De pas 21-jarige Jevgeni Lalenkov won zaterdag de 1500 meter, met een opvallend ruime marge (0,91 seconde) op nummer twee Erben Wennemars. De Nederlandse specialisten noemden het in koor 'een heel goede ontwikkeling voor de sport'. Jochem Uytdehaage: ,,Het is alleen maar mooi als het veld breder wordt. Ik win liever een wedstrijd met concurrentie. Anders krijg je toch dat ze gaan zeggen: het zal wel weer een Nederlander worden.''

Bijna handenwrijvend werd Lalenkov de hemel ingeprezen door de mannen die hij had verslagen. Wennemars noemde hem 'een pure stilist'. ,,We moeten oppassen voor dit soort gasten. Die staan er in Turijn.'' Mark Tuitert loofde hem om zijn technische capaciteiten. ,,Dat wordt een heel grote jongen voor Rusland.''

Lalenkov groeide op in Irkoetsk, in Siberië. Hij trainde altijd op het natuurijs van het Baikalmeer. Vorig jaar deed hij in de wereldbeker van Inzell voor het eerst van zich spreken met een derde plaats. Op de Spelen werd hij op de 1500 meter slechts tiende. ,,Misschien was ik te jong.''

Lalenkov behoort tot een nieuwe veelbelovende generatie Russen. De sprinter Lobkov (21), de stayer Boerlajev (19, gisteren winnaar van de B-groep) en de allrounder Sjepel (24), in 2001 al Europees kampioen, horen daar ook bij. De routiniers Vadim Sajoetin en Alexander Kibalko begeleidden hen in de kernploeg. ,,Het zijn allemaal van die beren'', sprak Wennemars met ontzag.

Volgens Sajoetin, die de afgelopen vier jaar in de ploeg van Bart Veldkamp reed, is het Russische team 'het beste sinds 1990'. ,,Er waren altijd problemen. Nu is de sfeer goed.''

Nicolaj Goeljajev was in de jaren tachtig het laatste fenomeen uit Rusland. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie raakte het schaatsen in het slop. De baan van Medeo in Alma Ata werd verwaarloosd. Faciliteiten waren er niet, geld ontbrak.

Steun vanuit de bond is er volgens Vadim Sajoetin nooit geweest. De kwade genius is in zijn ogen de voorzitter van de Russische bond Vladimir Komarov. Hij werd onlangs herkozen door de kandidaat van de sporters -Goeljajev- te verslaan. Sajoetin: ,,Dat was corruptie. Ik heb gehoord dat hij stemmen heeft gekocht van regionale bestuurders.'' Goeljajev is nu vice-president.

Beleid is er nog steeds niet. Sajoetin: ,,Na elke wedstrijd weten we niet hoe het verder gaat. Het is steeds hopen op geld. We hebben daar geen controle over.'' Met overheidssteun en geld uit een stimuleringsfonds van de internationale schaatsunie ISU konden ze deze zomer wel naar Hamar. In oktober trainden ze drie weken in Inzell. In Rusland is geen baan.

Dat gaat veranderen door een deal tussen ISU-president Cinquanta en de Moskouse burgemeester Loesjkov. Moskou kreeg de organisatie van het WK kunstrijden in 2004, in ruil moest Loesjkov een 400 meter-baan bouwen. De werkzaamheden zijn begonnen, in 2004 moet de overdekte hal klaar zijn. De ISU kende het WK allround voor 2005 al toe aan Rusland.

Die perspectieven hebben de schaatssport een nieuwe impuls gegeven. Dankzij een maatregel van president Vladimir Poetin krijgen alle topschaatsers nu een maandelijks salaris van 500 euro, genoeg om in het levensonderhoud te voorzien. Geld voor nieuwe kleding was er nog niet. De Russen liepen in Hamar allemaal in verschillende pakken en jassen. Martin Hersman: ,,Maar schaatstechnisch hoef je ze niets te leren. De Russische school drijft op enorm veel kennis.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden