Nederlanders opgeroepen om Jemen te verlaten
In Jemen is sprake van toenemende politieke onrust in het gehele land en een snelle verslechtering van de veiligheidssituatie. Tijdens anti-regeringsdemonstraties openden Jemenitische veiligheidsdiensten zaterdag het vuur. Drie mensen kwamen op en 250 raakten gewond.
De Nederlandse ambassadeur in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, Harry Buikema, heeft zaterdag alle Nederlanders in Jemen opgeroepen om het land op zo kort mogelijke termijn te verlaten via de reguliere, commercieel beschikbare vluchten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Jemen.
Al eerder gold een negatief reisadvies voor het land en was iedereen die er niet-essentiële bezigheden had, opgeroepen te vertrekken. Nu geldt de oproep voor alle Nederlanders.
Volgens het ministerie buitenlandse zaken is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen en een permanent hoog gijzelingsrisico. Er verblijven momenteel ongeveer zestig Nederlanders in Jemen. De ambassade staat met hen in contact.
In Jemen wordt al weken gedemonstreerd tegen de Jemenitische president Ali Abdul Saleh, die al 32 jaar aan de macht is. De betogers eisen naast het aftreden van de president meer werkgelegenheid en politieke vrijheid.
De regering in Jemen treedt hard op tegen de groeiende protestbeweging. Ordetroepen omsingelden het plein kort na middernacht met politiewagens en gepantserde bussen en riepen de actievoerders op het plein te verlaten. Rond 05.00 uur gingen de agenten tot de aanval over, waarbij ze met scherp schoten en traangas inzetten. Daarbij vielen twee doden.
Ook tijdens een demonstratie in de havenstad Mukalla traden de ordetroepen hard op. Een 15-jarige student werd daarbij doodgeschoten. Zeker 250 mensen raakten gewond, aldus ooggetuigen.