Nederlanders onwetend ingezet als eigenaar offshorebedrijf

Het advocatenkantoor Mossack Fonseca in Panama City. Beeld getty
Het advocatenkantoor Mossack Fonseca in Panama City.Beeld getty

Investeerders kunnen buiten hun medeweten om aandeelhouder worden van een offshore vennootschap. Dat blijkt uit het verhaal van drie Nederlanders die investeren in Brits vastgoed.

Van onze verslaggevers

Matthijs Tellegen, een marketeer die op dat moment werkt bij Estee Lauder, heeft rond 2005 een aantal investeringen gedaan in vastgoedfondsen. Hij haalt een paar van zijn kennissen erbij, onder wie Marc Bolland, nu voormalig bestuursvoorzitter van de Britse modeketen Marks & Spencer en Marius Brinkhorst, bankier bij Morgan Stanley, over om ook hierin te investeren. Op die manier investeert Bolland bijvoorbeeld 75.000 pond in Brits vastgoed, en Brinkhorst 50.000 pond.

De vastgoedfondsen zijn van het op Guernsey gevestigde Cannon Asset Management. Cannon is een financiële dienstverlener, die onderdeel is van het Zuid-Afrikaanse Peregrine Holdings. Uit de gelekte Panama Papers blijkt dat Cannon meer dan 600 offshorebedrijven heeft opgericht via de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca. Op de Bahama's, de Seychellen en vooral op de Britse Maagdeneilanden (BVI).

Marc Bolland, voormalig bestuursvoorzitter van de Britse modeketen Marks & Spencer. Beeld REUTERS
Marc Bolland, voormalig bestuursvoorzitter van de Britse modeketen Marks & Spencer.Beeld REUTERS

In tien van deze Cannon-vehikels op de BVI duiken de drie Nederlanders op in het aandeelhoudersregister. Zonder dat ze daar zelf weet van hebben, zo zeggen ze desgevraagd. Zij geven aan in die jaren passieve investeringen te hebben gedaan in de vastgoedfondsen van Cannon. Ze zijn nooit op de hoogte gebracht van het feit dat ze als aandeelhouder van een BVI-vennootschap zijn geregistreerd. Bolland geeft aan dat hij de investeringen altijd heeft opgegeven in zijn belastingaangifte in Nederland. Zijn belastingadviseur EY bevestigt dat. Een vergelijkbare verklaring geven Brinkhorst en, voor België, Tellegen.

Uit de Panama Papers blijkt dat de Nederlanders in 2005 en 2006 samen met een grote groep Zuid-Afrikanen ingeschreven werden als aandeelhouder. Eind 2006 gaan de aandelen van alle investeerders, inclusief Tellegen, Bolland en Brinkhorst, over naar Standard Bank Nominees op het Kanaaleiland Jersey. Deze vestiging van de grootste bank van Zuid-Afrika is vanaf dat moment in juridische zin de eigenaar van de bedrijven op de Britse Maagdeneilanden. De economische rechten blijven echter in handen van de voormalige aandeelhouders. Maar die zijn uit het zicht verdwenen. Cannon heeft de meeste van deze offshorevennootschappen onder eigen nominee-bedrijven gebracht, maar ook bij andere dienstverleners.

Tellegen is in 2008 uit deze investering bij Cannon gestapt, Bolland in 2009 en Brinkhorst in 2011. Dat wordt door Cannon bevestigd in een mail aan Bolland, die Trouw en FD hebben ingezien. Pas als deze drie door Trouw en het FD zijn ingelicht, komen zij erachter dat hun naam als aandeelhouder wordt genoemd. Cannon claimt in de mail opvallend genoeg nog steeds dat het geen document heeft waarin Bolland staat vermeld als aandeelhouder.

Onderzoeksteam Panama Papers
Het onderzoek naar de Panama Papers is gezamenlijk uitgevoerd door Trouw en Het Financieele Dagblad. Het team bestaat uit economieredacteur Jan Kleinnijenhuis (Trouw), onderzoeksjournalist Karlijn Kuijpers (bij Trouw gedetacheerd door onderzoeksbureau Somo), onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom (FD) en datajournalist Gaby de Groot (FD). OpPanamaPapers.nl staan alle artikelen van het Nederlandse onderzoeksteam en enkele verhalen die door buitenlandse media als de Süddeutsche Zeitung, de BBC, Le Monde en De Tijd zijn gepubliceerd.

Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten, die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. Trouw en het FD ontvangen geldelijke ondersteuning van het Center for Public Integrity/ICIJ voor hun onderzoek naar de Panama Papers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden