Nederlanders niet welkom in Molukkerwijk Venesluis

De woning in de Hoogeveense wijk Venesluis die was toegewezen aan een niet-Moluks gezin. De afkorting MSG staat voor een Molukse onafhankelijksheidsgroepering.Beeld Novum

Het is de enige woning in de straat waar je zo naar binnen kijkt. De huiskamer van de Hoogeveense Ebbingestraat 37 is leeg en de gevel is weer schoon. Eigenlijk zou het huis sinds maandag een nieuwe bewoner hebben, maar de toewijzing van de woning aan een niet-Moluks gezin zette vorige week kwaad bloed in de Molukse wijk Venesluis, in het Drentse Hoogeveen. Door boze buurtbewoners werd de gevel beklad met teksten als 'Molukse wijk, alleen Molukkers'.

In de straat zijn bijna overal de gordijnen gesloten. Een Ambon-sticker op een voordeur en Moluks houtsnijwerk in de vensterbank herinneren aan de samenstelling van de wijk. Niemand in de wijk met kale tuintjes en rode bakstenen wil iets zeggen over de kwestie. Niemand heeft wat gezien of gehoord.

Vanwege de onrust besloot het niet-Molukse gezin om de huurwoning op te geven. Via woningcorporatie Domesta wonen zij inmiddels elders in Hoogeveen. Gistermiddag ging burgemeester Karel Loohuis samen met Domesta en twee leden van de Molukse bewonerscommissie Maluku Maju ('Molukken Vooruit') in gesprek om de lucht te klaren. Het was een misverstand, vertelt burgemeester Karel Loohuis tijdens een persconferentie.

Toen onlangs de Molukse bewoner van de Ebbingestraat 37 overleed, kwam daarmee het huurhuis vrij. De broer van de overledene toonde interesse, maar hij kwam niet in aanmerking voor het huis omdat hij meer verdient dan de inkomensgrens van 34.678 euro voor sociale woningbouw.

Vanwege de schaarste aan de onderkant van de sociale huursector, wilde Domesta het huis zo snel mogelijk bewoond hebben. Uit respect voor de nabestaanden wilden de Molukkers op de wachtlijst geen interesse tonen voor het huurhuis. Domesta trok de conclusie dat er geen Molukse belangstelling was. De woningbouwvereniging besloot daarom het huis te verhuren aan een niet-Moluks gezin.

Ontslagen
Hoe was het ook alweer geregeld, het toewijzingsbeleid voor Molukkers? In Drenthe verhuisden in 1962 zestien Molukse gezinnen vanuit een woonoord in Staphorst naar de speciaal voor hen gebouwde wijk Venesluis.

"Toen de Knil-militairen naar Nederland kwamen, zijn zij ontslagen in plaats van geeerd", legt Loohuis uit. "Dat, en het leven in de woonkampen is voor veel Molukkers nog altijd een grote frustratie. Uiteindelijk zijn er voor hen speciale wijken gebouwd, die aan hen toebehoren. Ook na 52 jaar leeft nog heel sterk: afspraak is afspraak."

De huizen van de Hoogeveense wijk Venesluis zijn tien jaar eigendom van de Nederlandse overheid, totdat ze onder het beheer vallen van Domesta. Die heeft met Maluku Maju de afspraak dat mensen van Molukse afkomst voorrang krijgen bij de toewijzing van een huurhuis.

Of dat nog wel uitvoerbaar is door huurverhogingen en een veranderende inkomensgrens voor sociale huurwoningen, moet in een Hoogeveens vervolggesprek aan de orde komen.

Grote bereidheid
Al langer voert Domesta gesprekken met Maluku Maju om te praten over het huidige toewijzingssysteem. Dat gebeurde ook al in Bovensmilde en Assen, zegt Sylvo Gaastra, regioconsulent Noord-Nederland namens de Nationale Woonbond, die hielp om de Molukse wijken daar gemengder te krijgen. Ook daar waren er incidenten. "Ik kan mij voorstellen dat het voor de Molukse gemeenschap zeer pijnlijk is dat de woningbouwvereniging al invulling heeft gegeven aan een nieuw beleid voordat er goede afspraken zijn gemaakt. Ik merk een grote bereidheid tot praten bij zowel de Molukse gemeenschap als bij woningbouworganisaties. Zeventig procent van de Molukkers in Nederland woont niet meer in speciale wijken. Over dertig jaar bestaat dit niet meer."

Door de toewijzing aan een niet-Moluks gezin voelde de Molukse gemeenschap in Hoogeveen zich gepasseerd, zegt Melanie Tanger-Tuasuun, woordvoerder van Maluku Maju. "Wij zeggen absoluut niet dat wij geen niet-Molukkers in de wijk willen, maar Venesluis moet zijn identiteit behouden. Er wonen ook Nederlanders in de wijk, maar die zijn getrouwd met een Molukker. Zo is er toch een Molukse relatie. Deze wijk is niet zomaar uit de grond gestampt, die is speciaal voor de Molukkers gebouwd en is erfgoed."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden