Nederlanders kunnen meedoen aan Super Tuesday

(Novum) - Niet alleen Amerikanen mogen op Super Tuesday naar de stembus, ook Nederlanders kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete Democratische of Republikeinse kandidaat voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Op de website adviesaanamerika.nl wordt sinds dinsdagochtend een primary in de polder gehouden, zo maakte de achterliggende stichting Het Nieuwe Stemmen bekend.

Op Super Tuesday worden in 24 Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden voor de presidentsnominatie van de Democratische en de Republikeinse partij. Met behulp van een mobiele telefoon kan ook in Nederland een stem worden uitgebracht op de Democraten Hillary Clinton en Barack Obama of hun Republikeinse tegenstrevers John McCain, Mitt Romney, Mike Huckabee en Ron Paul. De resultaten van deze 'one mobile, one vote'-verkiezing worden overgebracht aan het bestuur van de Democratische en Republikeinse partij, maar ook aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

De initiatiefnemers achter de website pleiten namelijk voor de invoering van primaries -voorverkiezingen- in Nederland. "Wij zijn jaloers op de macht die de kiezer heeft in de Verenigde Staten. Met deze actie hopen wij meer Nederlanders jaloers te maken", zegt Jan Paternotte van Het Nieuwe Stemmen.

Deze organisatie is opgericht door jongeren uit CDA, PvdA, VVD en D66 die ernaar streven de gesloten partijcultuur in Nederland open te breken. De lijsten met kandidaat-Kamerleden voor de verkiezingen worden in Nederland nu bepaald door een heel klein gedeelte van het electoraat.

De stichting organiseerde eerder schaduwverkiezingen rond de strijd om het lijsttrekkerschap bij de VVD en D66. Hieruit is volgens Paternotte gebleken dat ongebonden kiezers anders oordelen over politieke leiders dan een kleine en niet-representatieve groep van partijleden. "De Amerikaanse kiezer mag zelf bepalen door wie hij of zij vertegenwoordigd wil worden. In Nederland verdelen partijen de macht liever intern."

Paternotte vindt het raar dat de kiezers daar in Nederland geen invloed op hebben, terwijl de verschillen binnen de partijen zeker zo groot zijn als die tussen de partijen. Kiezers verdienen 'volwaardige invloed', aldus de stichting.

Als de voorverkiezing naar Amerikaans voorbeeld in Nederland wordt ingevoerd, moeten burgers zich wel laten registreren als kiezer van een bepaalde partij. Maar volgens een van de initiatiefnemers Godart van Gendt ligt de drempel voor burgers om zich te laten registreren als kiezer veel lager dan die van het partijlidmaatschap.

Vorig jaar hadden alle politieke partijen in Nederland samen 309.429 leden. In totaal is 2,5 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden lid van een politieke partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden