Nederlanders kunnen 100 euro besparen op zorgverzekering

Beeld ANP XTRA

Ongeveer 10 miljoen Nederlanders hadden vorig jaar 100 euro kunnen besparen als zij iets actiever waren geweest bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekeraar. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komen vandaag met een rapport waarin zij de polissen van vorig jaar analyseren. In het rapport staat dat driekwart van de premiebetalende consumenten een polis had waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. 

Daarmee is in totaal 1 miljard euro besteed aan verzekeringen die onnodig duur zijn. De ACM verwacht dat consumenten ook dit jaar weer 100 euro per jaar te veel betalen. 

Dat hadden consumenten kunnen voorkomen als zij gebruik hadden gemaakt van de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Maar slechts 6 procent stapt elk jaar over naar een andere verzekeraar. Over de afgelopen tien jaar is dat een op de drie Nederlanders.

Terwijl de prijzen per polis fors kunnen verschillen. Zilveren Kruis bijvoorbeeld biedt al een polis aan voor 96 euro terwijl De Amersfoortse een basisverzekering heeft van 125 euro.

Bijbetalen

Maar een goedkope verzekering is niet voor iedereen het voordeligst. Bij een polis met een lage premie is de keuze voor ziekenhuizen en behandelcentra beperkt. Wie een knieoperatie moet ondergaan en daarvoor per se naar het eigen, plaatselijke ziekenhuis wil, kan duur uit zijn als dat ziekenhuis niet onder de dekking van de polis valt. Soms moet een verzekerde tot wel 50 procent bijbetalen. Tenzij hij of zij toch kiest voor een ziekenhuis verderop dat wel een contract heeft met de zorgverzekeraar. Iets dat indirect ook in de papieren loopt als gezinsleden bij een langere opname kosten maken voor benzine of openbaar vervoer. De ACM en NZa zeggen daarom niet: ‘kies voor de goedkoopste’, maar ‘let goed op’.

Beide organisaties zien dat overstappen niet voor iedereen makkelijk is. Ondanks websites als Independer.nl en Consuwijzer.nl blijft het voor sommigen lastig om te schuiven met de hoogte van het eigen risico en de verschillende uitbetalingsmethoden. Consumenten zijn bang dat ze dezelfde zorg niet meer vergoed krijgen na een overstap. Vaak is dat onterecht, zeggen ACM en NZa.

Nauwelijks verschil

Zorgverzekeraars maken het er ook niet makkelijker op als zij ‘schijnverschillen’ gaan uitvergroten. De ACM en NZa zagen dat 36 van de 55 basispolissen nauwelijks van elkaar verschillen. In veel gevallen werden zulke bijna gelijke polissen door dezelfde verzekeraar aangeboden, tegen verschillende premies.

Kloonpolissen, noemt de Consumentenbond dat. Officieel is het verboden om dezelfde polis onder een andere naam tegen een hogere prijs aan te bieden. Maar verzekeraars spelen het via hun dochterondernemingen. En dan mag het wel. De Consumentenbond noemt het voorbeeld van de CZ zorgkeuzepolis van 122,60 per maand. Bij CZ-dochter OHRA kost deze polis die inhoudelijk precies hetzelfde is 107,95 euro.

De ACM en NZa pleiten ervoor kiezen makkelijker te maken, informatie door zorgverzekeraars aan consumenten te verbeteren, en eventueel in te grijpen in het aanbod. “Zorgverzekeraars, overheid en consumenten hebben hierin allemaal een rol”, staat in het rapport. Zo kunnen verzekeraars, al dan niet gestimuleerd door de overheid, het aantal bijna gelijke polissen binnen één concern verminderen. De overheid kan bijdragen aan een vereenvoudigd keuzeproces door zorgverzekeringen minder complex te maken. Zelf kunnen consumenten aangeven wanneer zij op onduidelijke informatie of kloonpolissen stuiten.

Lees ook: Hier moet u op letten als u een nieuwe zorgpolis overweegt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden