Nederlanders internetten traag via mobiel netwerk

null Beeld Censuur
Beeld Censuur

Ons vaste netwerk behoort tot de top van de wereld, maar op de telefoon zijn de Britten vier keer zo snel, blijkt uit onderzoek van Akamai, dat een derde van al het digitale verkeer geleidt.

Nederland mag zich al jaren tot de wereldwijde koplopers van snelle internetverbindingen rekenen. Behalve als je surft met je telefoon, blijkt uit onderzoek dat het internetbedrijf Akamai vandaag presenteert. Dan moeten we tevreden zijn met snelheden die vooral in Europa onder het gemiddelde liggen.

Via het mobiele netwerk is de gemiddelde verbindingssnelheid in het eerste kwartaal van 2015 hier volgens Akamai 5,5 megabit per seconde. Dat is vier keer langzamer dan koploper Engeland, waar de gemiddelde snelheid op ruim 20 Mbps ligt. En onder het Europese gemiddelde van 7 Mbps. Het is nog wel een stuk sneller dan het land met de traagste mobiele verbinding: in Vietnam moeten gebruikers genoegen nemen met gemiddeld 1,3 Mbps.

4G
Dat Nederland achterloopt met het mobiele netwerk, is opvallend, omdat we wereldwijd juist bekend staan om ons snelle internet. Dat klopt nog steeds voor het vaste netwerk. Met een gemiddelde van 15,3 Mbps staat Nederland op de vijfde plek van internetsnelheden, waar het alleen koploper Zuid-Korea, Ierland, Hongkong en Zweden voor moet laten gaan.

Dat we met mobiel internet wel achterlopen, komt volgens Hans Nipshagen van Akamai niet per se door een relatief late inzet op het 4G mobiele netwerk, de snellere opvolger van 3G. "In het Verenigd Koninkrijk wordt 4G al langer uitgerold. Maar het gebruik ervan is in Nederland vrijwel gelijk: in het Verenigd Koninkrijk ligt dat op 40 procent, in Nederland gebruikt zo'n 36 procent van de mobiele internetters 4G."

Wel zou er volgens Nipshagen meer geïnvesteerd moeten worden in capaciteit. Is iedereen met 3G inmiddels wel gewend dat een online video bekijken niet altijd zonder horten of stoten gaat, met 4G zou dat door de hogere snelheid wel mogelijk moeten zijn. Maar dat betekent dan ook dat mensen meer data gaan verbruiken, wat zorgt voor drukte in het internetverkeer. Zo ontstaat er een constante race om meer capaciteit.

YouTube
En die druk op het netwerk gaat alleen nog maar toenemen, verwacht Nipshagen. "Wij gaan ervan uit dat over vier tot vijf jaar 80 procent van het dataverkeer uit video bestaat, wat een groot beslag op het netwerk legt. Dat komt door de toenemende populariteit van video-on-demanddiensten en websites als YouTube. Die video's kijken mensen ook nog eens in toenemende mate via mobiel, waar ze een tv-kwaliteit verwachten. Dat vraagt ook om flinke investeringen in het mobiele netwerk."

null Beeld Trouw/Michel van Elk. Bron: State of the internet/Akamai
Beeld Trouw/Michel van Elk. Bron: State of the internet/Akamai

Akamai publiceert vierjaarlijks het 'State of the Internet'-rapport. Dat is gebaseerd op het internetverkeer dat het bedrijf op de eigen systemen langs ziet komen: ongeveer een derde van het wereldwijde totaal. Akamai beveiligt dat verkeer voor zijn klanten en zorgt ervoor dat data zo snel mogelijk en via de kortste route over het net wordt doorgegeven.

Niet alleen investeringen door providers in de capaciteit moeten files op de digitale snelweg gaan voorkomen, denkt Akamai. Het bedrijf onderzoekt ook technische oplossingen. Zo loopt er momenteel een test die uitgaat van gebruikersprofielen. Nipshagen: "Als we weten dat je elke ochtend het nieuws bekijkt, dan zouden we dat al in de daluren kunnen pushen naar je mobiel. Daardoor staat een deel van de content al klaar als jij een nieuwssite opent en ontzien we de piekuren op het netwerk."

Wie profiteert er van snel internet?

Om economisch optimaal te profiteren van snel internet, wil minister Henk Kamp van economische zaken dat in 2020 iedereen in Nederland toegang heeft tot een netwerk met een minimale snelheid van 30 Mbps. Maar ook nu al profiteren bedrijven en personen van het gedegen netwerk in Nederland. Drie voorbeelden:

Netflix
Volgens Netflix heeft Nederland van alle landen waar de videodienst actief is de snelste internetverbindingen. Het bedrijf profiteert daarvan, omdat voor het afspelen van films en series in een goede kwaliteit, een stevige internetverbinding nodig is. Zo zou voor de ultra hd-kwaliteit bij Netflix op z'n minst 25 Mbps nodig zijn.

Google
Momenteel bouwt Google een gigantisch datacenter in de Eemshaven in Groningen. Het bedrijf investeert 600 miljoen euro en het project moet uiteindelijk 150 banen opleveren in de regio. Dat Google kiest voor Groningen heeft verschillende redenen: zo komen er vlakbij de Eemshaven een aantal transatlantische internetkabels aan land. Maar ook de betrouwbare en goed internetinfrastructuur speelt een rol.

Cybercriminelen
Ook cybercriminelen profiteren. Om een voorbeeld te noemen: hoe meer internetverkeer er over een kabel kan, hoe minder computers een cybercrimineel moet kapen om een site plat te kunnen leggen via een zogenoemd botnet. Nederland staat ook regelmatig in de wereldwijde top van de maandelijkse frauderapporten van beveiligingsbedrijf RSA als het gaat om het hosten van phishingsites.

Snelheden, hoe zit het?
Megabit per seconde (Mbps) is de gangbare manier om aan te geven hoe snel een internetverbinding is. Megabit is wat anders dan megabyte - de term die vaak gebruik wordt om de grootte van een bestand aan te duiden. Een megabyte is acht keer zoveel als een megabit.

Als het om internetsnelheden gaat, is er een groot verschil tussen theorie en werkelijkheid. Zo moet 4G in theorie een snelheid van 1000 Mbps kunnen halen. In de praktijk komt het vaak neer op zo'n 10 tot 20 Mbps, afhankelijk van waar je bent, hoe druk het is en of je stilstaat of beweegt.

Toch is het verschil met 3G groot. Ter vergelijking: de snelheid van 3G zou in theorie 10 Mbps kunnen halen, maar ook dat kan in werkelijkheid een stuk lager liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden