Nederlanders in Turkije onzeker over toekomst

Opeens staat hun vaderland recht tegenover het land waar ze wonen. Drie Nederlanders in Turkije over de gevolgen van de rel.

Kom gezellig hierheen, er is niks aan de hand

Patrick Huisman uitbater homobar


Patrick Huisman (44) woont twee jaar in Turkije en is eigenaar van een gaybar in Alanya.


"Iedereen hier weet dat ik Nederlander ben, maar ze staan echt niet met Turkse vlaggen onder m'n balkon. Integendeel, ik heb via social media vooral berichtjes van bezorgde Turken gekregen. Sommigen schamen zich voor wat er is gebeurd, ze houden van de Nederlanders.


"Ik kwam zeventien jaar lang als toerist in Alanya en woon hier nu twee jaar. Al die tijd zijn er spanningen, eerst met de PKK en daarna de coup. Daar word je niet blij van. Er komen minder toeristen, en daar ben ik wel van afhankelijk.


"Ik denk dat de spanningen tussen Nederland en Turkije wel overwaaien, diplomatieke betrekkingen worden altijd weer hersteld. Wat er na het referendum hier zal gebeuren, weet ik niet. Maar hoe verder het toerisme terugloopt, hoe slechter dat voor mij is.


"Veel mensen roepen nu op Facebook dat ze niet meer naar Turkije op vakantie willen, maar Erdogan raken ze daar niet mee. Ze treffen de lokale ondernemers, en die hebben het al vreselijk zwaar. De Rijksvoorlichtingsdienst snap ik ook niet. Dat het reisadvies voor de grens van Turkije met Syrië negatief is, snap ik. En Istanbul is misschien ook een risico, maar Alanya ligt 1100 kilometer verderop! 'Vermijd grote groepen en samenscholingen', staat er op de site. Nou, knap als je het druk vindt in Alanya tegenwoordig. Kom gezellig naar Turkije, zou ik zeggen. Er is hier niks aan de hand. De zon is even lekker, de mensen zijn nog net zo gastvrij en het land even mooi."

Voor het eerst voel ik me hier als Nederlander een vreemdeling

Bea van Berkel eigenaar B&B


Bea van Berkel (57) woont vijf jaar in het Turkse dorp Özdere in de provincie Izmir, is huisvrouw en heeft een kleinschalige Bed & Breakfast, waar vooral vrienden komen.


"Ik ga me niet als kluizenaar opsluiten in het land waar ik al vijf jaar met plezier woon. Maar ik weet niet wat ik over me heen krijg als ik komende week naar de grote stad ga voor boodschappen. In het kleine dorp waar ik woon, ben ik nooit lastiggevallen. Ook nu niet. Maar ik vraag me af of dat in de grote stad ook zo is.


"Opeens besef ik dat ik Nederlander in Turkije ben. Dat heb ik nooit eerder zo gevoeld sinds ik hier woon. Ik merk het als ik de tv aanzet en zie dat er sinaasappels - symbool voor Nederlanders - worden uitgeknepen. Als ik de krantekoppen lees, en zie waar Nederland mee vergeleken wordt: jeetje, dat mensen in 2017 zo met elkaar omgaan.


"Mijn man en ik vragen ons af of onze toekomst in Turkije nog wel veilig is. We zijn in principe niet pro-Erdogan. Ik krijg ook berichten van andere Nederlanders in de regio, dat ze bezorgd zijn. De rel is een splijtzwam in sommige huwelijken tussen Nederlanders en Turken: wat doe je als je partner wél voor Erdogan is? Daar heb ik gelukkig geen last van.


"Nederlanders om mij heen schrijven massaal het consulaat met de vraag wat ze moeten doen als de rel verder escaleert. Maar niemand krijgt een reactie - de rel is ook nog vers, ik begrijp het wel. De komende dagen krijgen we vast adviezen. Mijn man en ik proberen rustig af te wachten."

Ik ben bezorgd om mijn bedrijf, ik ben van dit land afhankelijk

Hanneke Peijnenburg makelaar


Hanneke Peijnenburg (52) woont al jaren in Alanya. Ze is mede-eigenaresse van een makelaarskantoor in de badplaats.


"Stel je voor dat Nederlanders in Turkije zich net zo zouden gedragen als de Turkse demonstranten in Rotterdam, dat is een bizar idee.


"Ik snap er niets van dat Nederlandse Turken zich zo laten opzwepen. Het lijkt erop dat zij nationalistischer zijn dan de mensen hier in Turkije. De Turken in Nederland weten maar half wat hier gaande is. Denk aan werkeloosheid, economische teruggang en schendingen van mensenrechten.


"Van provocaties door Turken van Nederlanders is in Alanya absoluut geen sprake. Mensen worden niet beperkt in hun vrijheid, ze kunnen gewoon naar het strand lopen en een biertje of een wijntje bestellen. Ik merk dat de politieke spanning voor veel Nederlanders hier een ver-van-mijn-bedshow is.


"Wel spreken we op borrels en tijdens koffieochtenden over de ontwikkelingen in Turkije. Maar Nederlanders zijn hier om te genieten van de omgeving, het mooie weer en de gastvrijheid. Dit is een toeristische badplaats. We merken dat het toerisme terugloopt, terwijl de Turken hier juist willen dat meer Nederlanders deze kant op komen.


"Ik maak me wel zorgen om mijn eigen bedrijf. Het gros van de Nederlandse mensen dat hier woont, is niet economisch afhankelijk van dit land. Dat ben ik wel: ik heb een Turkse echtgenoot en twee kinderen die hier opgroeien en naar school gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden