Nederlanders in Turkije: ‘Is onze toekomst hier nog veilig?’

Bea van Berkel in Turkije.  Beeld Trouw
Bea van Berkel in Turkije.Beeld Trouw

Opeens staat hun vaderland in een diplomatiek conflict tegenover het land waar ze wonen. Drie Nederlanders in Turkije over wat zij merken van de Turkijerel.

Bea van Berkel (57) woont vijf jaar in het Turkse dorp Özdere, is huisvrouw en heeft een kleinschalig Bed & Breakfast dat vooral door vrienden gebruikt wordt.

“Ik ga me niet als kluizenaar opsluiten in het land waar ik al vijf jaar met plezier woon. Maar ik weet niet wat ik over me heen ga krijgen als ik komende week naar de grote stad ga voor boodschappen. In het kleine dorp waar ik woon, ben ik nooit lastig gevallen. Dat gebeurt ook nu niet. Maar ik vraag me af of dat in de grote stad ook zo is.

“Opeens besef ik dat ik Nederlander ben in Turkije. Dat heb ik nog nooit zo gevoeld in de jaren dat ik hier woon. Ik merk het als ik de tv aanzet en zie dat er sinaasappels – symbool voor ons – worden uitgeknepen. Als ik de krantenkoppen lees, waar Nederland mee vergeleken wordt. Jeetje, dat mensen in 2017 zo met elkaar omgaan.

Bezorgd

“Mijn man en ik vragen ons af of de toekomst voor ons nog wel veilig is in Turkije. We zijn in principe niet pro Erdogans lange arm. Ik krijg ook berichten van andere Nederlanders uit de regio, die bezorgd zijn. De rel is in sommige huwelijken tussen Nederlanders en Turken een splijtzwam: wat doe je als je partner wél voor Erdogan is? Daar heb ik gelukkig geen last van.

“Nederlanders om mij heen schrijven massaal het consulaat aan met de vraag wat ze moeten doen als de rel nog verder escaleert. Maar niemand krijgt reactie - de rel is ook nog vers, ik begrijp het wel. De komende dagen zullen we vast adviezen krijgen. Mijn man en ik proberen rustig af te wachten.”

Patrick Huisman (44), woont twee jaar in Turkije en is eigenaar van een gaybar in badplaats Alanya.

“Iedereen hier weet dat ik Nederlander ben, maar ze staan echt niet met Turkse vlaggen onder m’n balkon. Integendeel, ik heb via sociale media vooral berichtjes van Turken gekregen die bezorgd zijn. Sommige schamen zich voor wat er is gebeurd, ze houden van de Nederlanders.

Spanningen

“Ik kwam zeventien jaar lang als toerist in Alanya en kwam twee jaar geleden hier wonen. Sindsdien zijn er spanningen geweest, eerst met de PKK en daarna de coup. Daar word je niet blij van. Het zorgt ervoor dat er minder toeristen komen, en daar ben ik wel afhankelijk van.

“Ik denk dat de spanningen tussen Nederland en Turkije wel overwaaien, diplomatieke betrekkingen worden altijd weer hersteld. Wat er na het referendum hier zal gebeuren weet ik niet. Maar hoe verder het toerisme terugloopt, hoe slechter het voor mij zal zijn.

“Veel mensen roepen nu op Facebook dat ze niet meer naar Turkije op vakantie willen, maar Erdogan raken ze daar niet mee. Ze treffen de lokale ondernemers hier, en die hebben het vreselijk zwaar. De Rijksvoorlichtingsdienst snap ik ook niet. Dat het reisadvies voor de grens van Turkije met Syrië negatief is, snap ik. En Istanbul is misschien ook een risico, maar Alanya ligt 1.100 kilometer verderop! ‘Vermijd grote groepen en samenscholingen,’ staat er op de site. Nou, knap als je het tegenwoordig in Alanya druk vindt. Kom gezellig naar Turkije, zou ik zeggen. Er is hier niks aan de hand. De zon blijft even lekker, de gastvrijheid even goed en het land even mooi.”

Hanneke Peijnenburg (52), woont al jaren in Alanya. Ze is mede-eigenaresse van een makelaarskantoor in de badplaats.

“Stel je voor dat Nederlanders in Turkije zich hetzelfde zouden gedragen als de Turkse demonstranten in Rotterdam, dat is een bizar idee. Ik snap er niets van dat Nederlandse Turken zich zo laten opzwepen. Het lijkt alsof het nationalistisch gevoel dat zij hebben sterker is dan in Turkije zelf. De Turken in Nederland weten half niet wat hier echt gaande is. Denk aan werkeloosheid, economische teruggang of schennis van mensenrechten.

Ver-van-mijn-bedshow

“Van provocaties van Turken jegens Nederlanders is in Alanya absoluut geen sprake. Mensen worden niet beperkt in hun vrijheid, ze kunnen gewoon naar het strand lopen en een biertje of een wijntje bestellen. Ik merk dat de politieke spanning voor veel Nederlanders hier een ver-van-mijn-bedshow is.

“Wel spreken we tijdens borrels en koffieochtenden over de ontwikkelingen in Turkije. Maar Nederlanders zijn hier om te genieten van de omgeving, het mooie weer en de gastvrijheid. Dit is een toeristische badplaats. We merken dat het toerisme terugloopt - de Turken hier willen juist dat meer Nederlanders deze kant opkomen.

“Zelf maak ik me wel zorgen om mijn eigen bedrijf. Het gros van de Nederlandse mensen dat hier woont, is niet economisch afhankelijk van dit land. Ik heb een Turkse echtgenoot en twee kinderen die hier opgroeien en naar school gaan, dus ik ben dat wel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden