Nederlanders in Engeland willen de koning op het staatsbezoek vertellen over hun brexit-problemen

Catherine, de echtgenote van prins William, en koningin Máxima wonen in 2015 in Londen de Remembrance Sunday Service voor oorlogsdoden bij. Beeld Getty Images
Catherine, de echtgenote van prins William, en koningin Máxima wonen in 2015 in Londen de Remembrance Sunday Service voor oorlogsdoden bij.Beeld Getty Images

Nederlanders in Londen hopen dinsdag hun brexit-problemen onder de aandacht te brengen.

Dinsdag begint het tweedaags staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Verenigd Koninkrijk. Buiten het bezoek aan koningin Elizabeth, kroonprins Charles en premier Theresa May ontmoet het koninklijk paar deze ochtend ook een groep Nederlanders die al jaren op het Britse eiland wonen. Onder hen Nicole Wevers (47). “Superspannend vind ik het”, zegt ze. “Ik ben helemaal geen groot fan van het koningshuis en lees niet elke dag de Story, maar toch vind ik het een eer.”

Samen met de andere Nederlandse leden van The 3 Million, een na het brexit-referendum opgerichte beweging die opkomt voor de rechten van de ruim drie miljoen EU-burgers in Groot-Brittannië, besloten ze om lootjes te trekken. “We zijn met vijf Nederlanders en hadden twee plekken. Ik had dus geluk.” Wevers, in het dagelijks leven facility manager, besteedt veel van haar vrije tijd aan The 3 Million. “Velen van ons wonen hier al jaren en door brexit is het ineens onduidelijk of we straks nog wel dezelfde rechten houden. Ook al zijn er veel beloftes gedaan dat we onze rechten kunnen behouden, de kans is groot dat er hoe dan ook het een en ander gaat veranderen.”

Protest

Afgelopen weekend liep ze nog mee in de grootste demonstratie tegen brexit tot nu toe. Ruim een half miljoen mensen gingen de straat op om een nieuw referendum te eisen. “EU-burgers mochten niet stemmen in het eerste referendum, terwijl juist wij het meest met de gevolgen van brexit te maken krijgen. Er is daardoor wel iets kapotgemaakt. Het voelt alsof je er niet meer echt bij hoort.” Dat onderwerp wil ze graag bespreken met de koning en koningin. “Het feit dat wij zijn uitgenodigd maakt duidelijk dat zij naar ons willen luisteren. Hopelijk opent dat deuren.”

Ze wil het vooral hebben over de dubbele nationaliteit. Als Nederlander is het nog altijd niet mogelijk om een Brits paspoort aan te vragen en je Nederlandse paspoort te behouden. De enige manier om daar onderuit te komen is trouwen met een Brit en dat is voor Wevers niet aan de orde. “Ik hoop vooral dat Máxima dat punt begrijpt. Het gevoel dat je in tweeën gesplitst wordt tussen twee landen, zoals zij dat ook heeft meegemaakt. Het is moeilijk uit te leggen en te begrijpen als je het niet kent. Ik woon al bijna dertig jaar in Londen, maar blijf me wel Nederlander voelen. Daarom wil ik graag de optie om ook een Brits paspoort aan te vragen, maar wil ik echt niet mijn Nederlandse paspoort kwijt.”

Wevers is blij dat minister Stef Blok van buitenlandse zaken aanwezig is. “De koning kan natuurlijk weinig in zijn rol. Blok is lid van de grootste regeringspartij, die zit dichter op het vuur en kan ook daadwerkelijk iets voor elkaar krijgen.” In totaal spreken de koning en koningin met dertig Nederlanders. Aan elke tafel zitten er vijf. “Ik ben benieuwd of we een beetje de tijd krijgen, maar ik realiseer me ook dat dit soort gesprekken heel vluchtig kunnen verlopen.”

Ze kreeg een e-mail met de dresscode: een middagjapon. “Dat is een chic jurkje tussen de enkel en de knie. Ik trek een jurkje aan met Nederlandse elementen. Rijtjeshuizen onderaan en ook tulpjes. Ideale gelegenheid om die weer eens te dragen!”

De Stuart-diamant was het laatst te zien bij het staatsbezoek van koningin Juliana aan koningin Elizabeth in 1972. Beeld AFP
De Stuart-diamant was het laatst te zien bij het staatsbezoek van koningin Juliana aan koningin Elizabeth in 1972.Beeld AFP

Britten hopen Stuart-diamant weer te zien

Welke diamant draagt koningin Máxima vanavond op het staatsbanket bij de Britse koningin Elizabeth II op Buckingham Palace? Het is dé vraag onder juwelenwatchers. Zij hopen dat koningin Máxima de zogenoemde ‘Stuart’ diamant zal dragen in het gelijknamige diadeem. Die is groot, duur én zeegroen. De diamant was ooit een geschenk van de Britse koning én Nederlandse stadhouder Willem III aan zijn echtgenote koningin Mary II. Na haar dood kwam de kostbare steen, ondanks tegenstribbelen van Mary’s zus en opvolgster Anne, in Oranjebezit. De diamant is voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat koningin Juliana in 1972 bracht aan de Britse vorstin.

Een staatsbezoek – het ene staatshoofd op bezoek bij het andere – is het hoogste bezoek dat internationaal kan worden afgelegd en heeft als doel de goede relatie tussen landen te bevestigen. Het laatste staatsbezoek aan de Britse koningin was in 1982, toen koningin Beatrix en prins Claus haar opzochten. Zo’n formeel staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk is dus 36 jaar geleden, maar koning Willem-Alexander ontmoette de Britse koningin al wel meermalen. Zo was het koningspaar in 2013 op Wind­sor Castle voor een kennismakingsbezoek na de inhuldiging van koning Willem-Alexander. In 2014 waren de koning en de ‘Queen’ beiden aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië.

Lees meer over het vertrek van het Verenigd-Koninkrijk uit de Europese Unie op trouw.nl/brexit.

Lees ook: En weer was er geen moment van de waarheid voor brexit

Dat op de EU-top van woensdag geen doorbraak over brexit bereikt zou worden, wist iedereen al een paar dagen. Dat de sfeer niet slecht was, werd al als een succes gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden