Nederlanders geven gul voor vluchtelingen

De laatste vluchtelingen verlaten tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen in april dit jaar. De bewoners worden over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Beeld ANP Remko de Waal

Nederlanders willen graag iets voor vluchtelingen doen en geven geld. Dat merken organisaties die zich voor asielzoekers in binnen- en buitenland inzetten. De donateurs blijven toestromen.

Een sterk groeiende groep Nederlanders geeft geld aan organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Vorig jaar kwam er al veel meer geld binnen dan een jaar eerder bij clubs als VluchtelingenWerk en Stichting Vluchteling, vanwege de toename van het aantal asielzoekers.

Dat er de laatste maanden minder vluchtelingen naar Nederland komen, leidt vooralsnog allerminst tot een afname van donateurs, melden de organisaties nu. Ook Artsen zonder Grenzen (AzG) krijgt meer vaste donateurs.

Het aantal donateurs van VluchtelingenWerk Nederland, actief bij de opvang en integratie van asielzoekers, steeg vorig jaar met bijna 30 procent ten opzichte van 2014 naar in totaal 65.000. De gemiddelde bijdrage per donateur nam toe van 70 euro in 2014, naar bijna 111 in 2015. In totaal haalde deze belangenorganisatie 7,5 miljoen euro binnen, in 2014 was dat nog 3,5 miljoen.

Groei zet door
Die groei heeft zich in het eerste half jaar van 2016 voortgezet, vertelt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk. Dit jaar kwamen er tot nog toe 5000 donateurs bij. "Er is veel barmhartigheid", zegt zij. "Nederlanders willen graag iets voor vluchtelingen doen, dat merken we."

Ook Stichting Vluchteling, die directe hulp geeft aan vluchtelingen in nood in hun eigen regio, haalde vorig jaar meer geld binnen, namelijk 10 miljoen euro. In 2014 was dat nog 7,1 miljoen. Stichting Vluchteling zag een toename van 30.000 nieuwe donateurs tot in totaal 141.000. En ook deze organisatie meldt dat de donateurs toe blijven stromen, ondanks dat op dit moment minder vluchtelingen naar Nederland komen dan in 2015 (zie grafiek). Dat komt door het sluiten van de grenzen van veel Europese landen en het akkoord tussen de Europese Unie en Turkije.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling: "Op veel verjaarsfeestjes leidt het onderwerp vluchtelingenopvang nog altijd tot verhitte debatten. Dat wij nog steeds meer donateurs trekken, betekent dat de problemen van vluchtelingen mensen niet koud laten."

Nonnenklooster
Geldschieters komen uit verschillende delen van de samenleving, weet directeur Manson van VluchtelingenWerk. Onder recente donateurs zat bijvoorbeeld een nonnenklooster. "Die nonnen wilden bijdragen aan meer barmhartigheid in Nederland, vertelden ze mij. Maar ik sprak ook een ondernemer die een bedrijf met veel winst had verkocht. Een deel van die winst gaf hij aan ons."

Het veel grotere Artsen zonder Grenzen (AzG), dat zich wereldwijd inzet voor medische hulp aan onder andere vluchtelingen, zag in 2015 eveneens een toename van het aantal vaste donateurs. Dat waren er in 2014 nog 309.000 en in 2015 312.000.

Wel kreeg deze organisatie minder eenmalige giften dan een jaar eerder, toen de Ebola-epidemie veel mensen tot het overmaken van een eenmalig bedrag deed besluiten. Het totale bedrag aan eigen fondsenwerving van AzG daalde licht van 52,1 miljoen in 2014 naar 51,8 miljoen in 2015.

Toch betekent de geldtoename niet dat iedereen blij is. De waardering voor VluchtelingenWerk Nederland daalde in 2015 zelfs licht, blijkt uit het jaarverslag, terwijl de naamsbekendheid wel toenam. Manson: "In het debat worden wij gezien als de voorstanders van de komst van vluchtelingen, dat neemt niet iedereen ons in dank af."

Iedere lidstaat dezelfde procedure

Het moet niet uitmaken in welk land een asielzoeker terecht komt binnen de Europese Unie. Iedere lidstaat moet dezelfde procedure hebben voor de erkenning en bescherming van asielzoekers, die dezelfde waardige faciliteiten en rechten bij hun opvang krijgen. Dat staat in een nieuw pakket voorstellen van de Europese Commissie, die het Europese asielbeleid verder wil harmoniseren en de procedures vereenvoudigen en versnellen. Asielprocedures in de EU mogen niet langer dan zes maanden duren. Misbruik van de procedures moet gevolgen hebben voor de asielaanvraag, vindt de commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden