Nederlanders gematigd over immigratie

amsterdam – - Nederlanders en Fransen zien immigratie overwegend meer als een kans dan als een probleem. Beide landen staan daarmee tegenover een viertal andere landen in Europa en de Verenigde Staten.

Dat staat in het onderzoek Transatlantic Trends: Immigration. Het is uitgevoerd door TNS Opinion, in opdracht van het Duitse Marshall Fonds van de VS en ondersteund door enkele andere onderzoeksinstituten. TNS deed onderzoek in zeven landen; de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Polen. In elk land zijn in september duizend willekeurige respondenten ondervraagd.

In de VS zag de helft van de deelnemers immigratie ’meer als een probleem’, dan ’meer als een kans’. Gemiddeld is dat in de onderzochte landen in Europa vrijwel hetzelfde. Maar Frankrijk en Nederland vormen een uitzondering. In Frankrijk denkt 46 procent dat immigratie ’meer een kans’ is; in Nederland is dat 42 procent. Dat was de grootste groep; andere respondenten gaven bijvoorbeeld aan dat ze het niet wisten, of dat ze immigratie zowel een probleem als een kans vonden.

Verder blijkt dat grote meerderheden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan het belangrijk vinden dat immigranten een aanbod voor een baan hebben voordat ze worden toegelaten. In de zes Europese landen vindt gemiddeld 87 procent van de mensen dit, in de VS 77 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden