Update

'Nederlanders gemarteld in cel Pakistan'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Twee Nederlandse mannen die vorig jaar acht maanden vast zaten in Pakistan, zeggen in de gevangenis veelvuldig te zijn gemarteld. Advocaat André Seebregts wil daarom dat de twee mannen getuigen in de uitleveringsprocedure van zijn cliënt, de Nederlandse terreurverdachte Sabir K.

'Zij bevestigen zijn verhaal dat Amerikaanse functionarissen bij mishandelingen betrokken zijn', aldus Seebregts tegen het ANP. Hij heeft de mannen gesproken in aanwezigheid van hun advocaat Bart Nooitgedagt.

Sabir K. werd opgepakt in Pakistan en zat daar vast. Hij wacht in ons land op zijn uitlevering aan Amerika. De VS willen hem berechten omdat hij in Afghanistan aanslagen zou hebben beraamd tegen Amerikaanse militairen voor terreurorganisatie al-Qaeda. De rechtbank in Rotterdam en de Hoge Raad zagen geen juridische bezwaren voor een uitlevering van K., omdat zij de Amerikaanse betrokkenheid niet bewezen achtten. Het uiteindelijke besluit ligt bij minister Ivo Opstelten.

Volgens de raadsman hebben de twee mannen van meerdere medegevangenen begrepen dat Sabir K. in dezelfde gevangenis had vastgezeten. Uiteindelijk werd K. uitgezet naar Nederland. 'Als de Amerikanen van de mishandelingen wisten en desondanks niet ingrepen, dan kan de uitlevering niet doorgaan', aldus Seebregts.

Geheime dienst
De geheime Pakistaanse dienst ISI pakte de mannen vorig jaar april op, omdat zij zonder geldig visum de grens met Pakistan overstaken. Beide zeggen niet vrijwillig in Pakistan te zijn beland, maar waarom ze daar waren hebben ze niet verteld. 'Dat hoef ik ook niet te weten', zegt Seebregts. 'Dat is voor de zaak van mijn cliënt niet van belang.'

K. vertelde onder meer dat hij tijdens zijn detentie in Pakistan met grote regelmaat werd verhoord, waarbij hij werd geslagen en mishandeld. Hij zou onder andere zijn geslagen met een soort zweep. Hij was bijna altijd geboeid, geblinddoekt en had een kap over zijn hoofd. De ervaringen van de andere twee mannen komen volgens Seebregts in grote lijnen overeen. Hij wil dan ook dat Opstelten hun verhaal aanhoort.

K. beweert dat de Amerikanen achter de martelingen zitten, maar de rechtbank en de Hoge Raad stelden dat alleen het feit dat hij daarover verklaart, niet voldoende is om die betrokkenheid te bewijzen. 'Maar deze twee mannen hebben nu onafhankelijk van elkaar verklaard dat verhoren in de gevangenissen onder leiding stonden van Amerikanen en dat functionarissen daarvan afwisten', aldus Seebregts.

Nooitgedagt bevestigt dat de mannen zeggen te zijn gemarteld. Volgens hem zijn ze bereid daarover 'bij de rechter of de minister te getuigen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden