Nederlanders doen meer voor de buren

Anbo: Hulpbehoevenden onderschatten hulpvaardigheid soms flink

Nederlanders zijn positiever gaan denken over de bereidheid van hun sociale omgeving om zorg te verlenen als dat nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van ouderenbond Anbo onder ongeveer achtduizend senioren.

Net als vorig jaar, toen de Anbo dit voor het eerst onderzocht, geven Nederlanders aan veel te verwachten van hun partner en kinderen. Vooral voor mensen die op iets meer afstand staan, zoals buren, vrienden en kennissen, zijn de verwachtingen gestegen, hier en daar wel 50 procent.

Hoe dat kan? Volgens Anbo-bestuurder Liane den Haan zijn mensen als gevolg van de bezuinigingen op de zorg het afgelopen jaar meer voor een ander gaan doen. "En als je iets voor iemand doet, mag je wat terug verwachten. Ik denk dat mensen dan ook sneller wat durven te vragen."

Maar of die hulp dan ook écht wordt geboden? Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in 2014 is bekend dat zo'n vier miljoen Nederlanders een naaste helpen, in 80 procent van de gevallen een familielid. Boven op die vier miljoen geeft nog een kleine drie miljoen Nederlanders aan best mantelzorg te willen verlenen. Komt dat potentieel nu in beweging?

Daar lijkt het wel een beetje op, want ook de deelnemers die aangeven gebreken te hebben, oordelen positiever over hun omgeving. Met name vrienden en buren zijn in hun achting gestegen. Maar er gaapt nog altijd een kloof tussen de beoordeling van gezonde en minder gezonde Nederlanders. Wie gezond is, schat de kans dat een buurman komt helpen als dat nodig is, 30 procent zonniger. Dat verschil is nauwelijks gedaald.

Weten mensen met een beperking uit ervaring misschien dat het vragen om hulp niet altijd zin heeft? Anbo-bestuurder Den Haan sluit het niet uit, maar het kan volgens haar ook met iets anders te maken hebben. "Nederlanders zijn er ook wel goed in om iets voor een ander in te vullen. We denken soms te negatief over wat een ander voor ons wil doen."

Jeanet van Lieshout van de stichting Werk & Mantelzorg is het roerend met Den Haan eens. Volgens haar onderschatten mensen met een beperking de mate waarin anderen willen helpen soms behoorlijk. "Ze denken: 'Die ander heeft het vast veel te druk'. Dat men dat niet altijd even goed inschat, komt ook omdat men het eigen netwerk soms verwaarloost, en er dan geen goed zicht meer op heeft."

Volgens de ouderenbond moet er daarom nóg meer aandacht komen voor de kring potentiële helpers. Zo zouden volgens Den Haan álle gemeenten bij het keukentafelgesprek aandacht moeten hebben voor iemands netwerk. Volgens Den Haan gebeurt dat nu nog veel te weinig. Ze heeft daarom eind vorig jaar enkele tientallen spelregels opgesteld waaraan gemeenten zich moeten houden. Volgens haar is daar inmiddels positief op gereageerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden