Nederlanders bewegen meer dan wie ook in Europa

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlanders bewegen twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan en dat doen ze voor hun plezier.

Rob Velthuis en Petra Modderkolk

In geen enkel land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland. Van de Nederlanders doet 80 procent wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU.

Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie. Daarvoor is in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen (onder wie 1040 Nederlanders) van 15 jaar en ouder in kaart gebracht hoe vaak ze bewegen.

Een verklaring voor de grote beweegdrang van Nederlanders is de goede infrastructuur, zegt Eco de Geus, hoogleraar psychofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en voorzitter van de commissie beweegrichtlijnen. De grote hoeveelheid fiets- en voetpaden in Nederland maakt het makkelijk erop uit te trekken of naar het werk te fietsen. “Dat klinkt logisch, maar neem een extreem voorbeeld als de Verenigde Staten. Al zou je willen lopen, dat kan daar niet overal.”

Plezier

De onderzoekers keken naar recreatief bewegen en niet naar intensief sporten. Ook de wekelijkse sportdeelname ligt in Nederland met 56 procent hoger dan gemiddeld (40 procent). Al moet ons land op de Europese ranglijst Zweden, Denemarken en Finland voor laten gaan. De groep intensieve sporters (vijf keer per week of vaker) is met 6 procent klein, net als in de rest van de Europese Unie.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Ook het verenigingsleven in Nederland is volgens De Geus een verklaring voor het gezonde gedrag. Nergens in Europa zijn zoveel mensen lid van een sportvereniging als in Nederland (27 procent tegenover 12 procent gemiddeld in Europa). Daarbij komt, zegt De Geus, dat ouders vaak betrokken zijn als vrijwilligers. “Dat is voor kinderen een goede basis om sport te beoefenen.”

Als enige land wordt in Nederland plezier als voornaamste motief genoemd voor sporten en bewegen. Dat is opvallend, want in de meeste onderzochte landen sporten mensen vooral om hun gezondheid te verbeteren. Fitter voelen en ontspanning zijn de andere twee belangrijke motieven.

Hoe lang tuinier je?

Plezier als reden om te bewegen heeft mogelijk ook te maken met het grote aantal Nederlanders dat lid is van een sportvereniging, zegt onderzoeker Wikke Stam die voor het Mulier Instituut de cijfers van de Eurobarometer analyseerde. “We weten uit ander onderzoek dat mensen sporten bij een vereniging leuker vinden dan wanneer ze dat individueel doen.”

De Geus plaatst wel een kanttekening bij de gegevens van de Eurobarometer. “Een van de handicaps is dat al onze kennis over sport en bewegen is gebaseerd op vragenlijsten. Het is best onbetrouwbaar als mensen zelf rapporteren hoelang ze tuinieren of met de hond wandelen. Wie van ons weet nou precies hoeveel minuten je loopt.”

Dat wordt beter, vindt De Geus, nu onderzoekers en mensen zelf over bewegingsmeters beschikken, zoals apps op smartphones. Onderzoeken met deze methoden zijn er, maar er is nog niet veel over gepubliceerd. De Geus: “Op grond van vragenlijsten kloppen de cijfers waarschijnlijk best goed, maar ik zou het prettig vinden als we dit met objectieve meetmethoden kunnen vaststellen.”

Beweeg- en zítkampioenen

Opvallend is dat in landen waar veel wordt bewogen, mensen ook vaker zitten. Nederland, Zweden en Denemarken zijn zowel de beweeg- als de zitkampioenen van Europa. Nederlanders zitten zo’n 8,7 uur per dag, vooral doordat steeds meer mensen zittend werk doen. Hoe al dat bewegen zich verhoudt tot het vele stilzitten, is een thema voor vervolgonderzoek, aldus het Mulier Instituut.

Lees ook:

Niet de auto, maar de fiets is de melkkoe voor steden

Fietsers en voetgangers brengen veel geld in het laatje van Europese steden. Maar straten en pleinen zijn niet berekend op de groeiende groep e-bikers. 'We worden ingehaald door de werkelijkheid.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden