Nederlander zwicht voor kant-en-klaar-bad

Het loopt deze zomer storm bij zwembadfabrikanten. F. de Nier van Starline-zwembaden in Valkenswaard spreekt van het 'pufeffect'. ,,Mensen die er al langer over dachten een zwembad aan te leggen, hakken tijdens deze warme dagen de knoop door.''

van onze verslaggeefsters

AMSTERDAM - Wie nu nog voor een zacht prijsje een bad wil, is te laat. De 'opzetbaden' zijn in heel Nederland uitverkocht. Ze kosten tussen de 150 euro (2,40 meter doorsnee en 65 centimeter diep) en 800 euro (5,49 doorsnee en bij 122 centimeter diep). Door de ronde vorm hoeft alleen de bovenste ring te worden opgeblazen, het water houdt het zwembad omhoog. Er zijn tienduizenden van die kant-en-klaarbaden verkocht deze zomer. De Makro en Intertoys importeerden ze goedkoop uit Amerika.

De kosten van een zwembad varieren van 9,95 euro voor een opblaasbadje, tot enkele tonnen voor een ingebouwd polyesterbad, compleet met jetstreamer (om tegen de waterstroom in te zwemmen) en massagebubbels. Met zonnefilters op het afdekzeil kan het zwembad op natuurlijke wijze worden verwarmd.

,,Mensen kunnen er van maart tot oktober in zwemmen'', beweert H. Koolwijk van het Zwembadplein in Geldrop. Er zijn ook dure 'overkappingen' op de markt zodat het in de winter een binnenbad wordt. Ook daar is steeds meer vraag naar.

Er wordt niet bijgehouden hoeveel privé-zwembaden Nederland thans telt, maar fabrikanten zagen hun omzet de laatste jaren flink stijgen. De Niers onderneming, die sinds 1975 polyester baden maakt, groeide uit tot een miljoenenbedrijf. De rij van mooie zomers, de techniek die het makkelijker maakt een zwembad te zuiveren, en het fileprobleem zijn de belangrijkste oorzaken. Ook het cocoon-effect speelt een rol, denkt De Nier. Men blijft liever gezellig met het gezin om het huis.

Koolwijk: ,,De duurste zwembaden vind je onder de rivieren. Daar heerst een wat bourgondischere levensstijl en durven mensen wat meer uit te pakken. Maar ook de rest van Nederland krijgt de smaak te pakken.''

De familie Diepenhorst uit het chique Bosch en Duin in de provincie Utrecht bijvoorbeeld. ,,Het is nog even afwachten of we een vergunning krijgen'', vertelt Carla Diepenhorst. Maar het polyester monoblok van negen bij vier meter mét jetstreamer is -onder voorbehoud- alvast besteld. Kosten: zo'n 75000 euro. Een hele uitgave, die de familie ondanks een rigoureuze verbouwing van acht maanden toch de moeite waard vond.

Diepenhorst: ,,We doen het vooral voor onze jongste, Diederik van 11. De twee oudste zoons zijn binnenkort het huis uit, en Diederik heeft omdat hij naar een speciale school gaat weinig contacten in de buurt. Uiteraard vinden mijn man en ik het ook lekker. Ik heb een hekel aan openbare zwembaden. Het is daar altijd zo ontzettend druk.''

Thuiszwemmers moeten niet alleen geld maar ook de nodige energie in hun bad steken. Koolwijk: ,,Vooral in deze hete zomer liggen algen op de loer. Het zwembad wordt glad en troebel.'' Onderhoud is daarom noodzakelijk. Zo moet de bodem worden gestofzuigd en het water regelmatig getest. En iedere avond moet het bad worden afgedekt met zeil, anders verdampt het water en concentreert de chloor zich te veel.

Volgens Koolwijk kan een gebrek aan kennis zwemplezier in de tuin goed verknallen. Daarom hebben fabrikanten en installateurs een showroom als het Zwembadplein opgezet. Ook waarschuwen Koolwijk en de zijnen voor beunhazen, want zwembaden kunnen verzakken, tegels kunnen los gaan zitten, en leidingen kunnen scheuren.

Omdat er al gauw honderden liters water in een bad gaan, worden ook de simpelere varianten -zoals de opzetbaden- met een zuiveringspompje geleverd. Daardoor hoeft het bad slechts een keer te worden gevuld. Zuiveringssystemen waarbij een minimum aan chloor wordt gebruikt, zijn tegenwoordig populair. Prikkende rode ogen en chloorstank vergallen immers het zwemplezier. Voor 1500 euro kan de zogeheten ionisator worden aangeschaft, die door middel van electrolyse bacteriën doodt. Daardoor is 80 procent minder chloor nodig. Volgens de firma Starline-zwembaden is inmiddels ruim driekwart van de grotere zwembaden uitgerust met het apparaat.

Vormt de aanwas van privé-zwembaden ondanks de ionisator een belasting van het milieu? Het RIVM zegt er vooralsnog 'geen pasklaar antwoord' op te hebben. ,,De totale oppervlakte van het aantal privé-zwembaden steekt nog altijd schril af bij de totale oppervlakte van het aantal openbare baden'', relativeert een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden