Nederlander wil in vrije tijd het huis uit

SCP: We hebben steeds meer verplichtingen

Nederlanders hebben het steeds drukker. De schaarser wordende vrije tijd brengen we bij voorkeur buitenshuis door, zo blijkt uit Eropuit!, een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In de natuur bijvoorbeeld. Of op het sportveld, winkelend, in het theater, de dierentuin of het pretpark. Hoe en hoe vaak, hangt af van de levensfase.

Zo klagen ouders met jonge kinderen over gebrek aan vrije tijd. Ten opzichte van 1975 is deze groep er zo'n negen uur per week in vrije tijd op achteruitgegaan, vooral door verplichtingen rond onderwijs, werk, huishouden en kinderen. Gepensioneerden zitten het ruimst in hun vrije tijd. Zij beschikken over zestig vrije uren per week, ouders met opgroeiende kinderen over zo'n 38.

Ouderen stuiten weer op andere hindernissen om al die vrijetijd buitenshuis door te brengen. Fysieke of financiële beperkingen bijvoorbeeld.

De wens tot verpozing zit diep. Sinds 1975 is de vrije tijd voor de totale bevolking met gemiddeld drie uur per week afgenomen, vooral omdat vrouwen meer zijn gaan werken, schrijft het SCP. Die daling ging niet ten koste van het aantal uren vrijetijdbesteding buitenshuis; die bleef vrij constant. "Relatief gezien is de Nederlander zich dus meer gaan richten op activiteiten buitenshuis", aldus de onderzoekers.

Op visite gaan is iets minder populair dan in 1975, maar daar staan andere vormen van contact tegenover, zoals bellen, sms of sociale netwerken op internet. Ook op ander wijze draagt de digitalisering bij aan de uithuizige vrijetijdsbesteding. Weliswaar neemt shoppen via internet een grote vlucht, maar websites van aanbieders in de vrijetijdssector zijn vaak een magneet voor fysieke bezoekers. Sociale netwerken zijn verder steeds meer marketingtools en internet biedt nog talloze mogelijkheden voor de vrijetijdssector.

In 2028 is 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder, nu is dat 12 procent. De vraag, schrijft het SCP, is in hoeverre de mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding voldoende inspelen op de vergrijzing. Dat geldt ook voor de vrijetijdswensen van de groeiende groep niet-westerse migranten, zoals Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Bekend is dat zij graag picknicken en barbecueën in stadsparken, aldus het SCP, en dat ze minder gebruikmaken van het sport- en cultuuraanbod. "Deze groepen zijn bovendien door een gemiddeld lager opleidingsniveau en lager inkomen extra kwetsbaar voor uitsluiting in de vrijetijdsbesteding buitenshuis", waarschuwt het SCP.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden