'Nederlander weet bedroevend weinig van verkeersregels'

null Beeld anp
Beeld anp

Het is droevig gesteld met de kennis over verkeersregels. De uitkomsten van het door de ANWB georganiseerde Kampioen Nationaal Verkeersexamen zijn volgens de organisatie ronduit schokkend.

De ANWB vroeg leden online een theorie-examen te doen. Van de 13.500 deelnemers haalden ruim 10.000 een onvoldoende. Mannen deden het met een slagingspercentage van 28 beter dan vrouwen (16 procent), jonge bestuurders kennen de regels beter dan oude.

Geselecteerd naar merk bleken Chevroletrijders het best op de hoogte, 29 procent slaagde voor het examen. Volkswagen (27), Skoda (27), Audi (25) en Volvo (24) volgen op de voet. Alfa Romeorijders bungelen volgens de ANWB onderaan met een score van 14 procent geslaagden. Kia, Mercedes-Benz, Daihatsu en Suzuki doen het net iets beter.

Geen paniek
Toch is er volgens de ANWB niet direct reden tot paniek. Kennis van de regels betekent niet meteen een betere rijstijl, zeggen verkeersdeskundigen. "Theoriekennis zegt niets over de rijvaardigheid. Juist beginnende bestuurders hebben een groter risico op ongevallen", aldus Willem Vlakveld van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in de Kampioen van september.

Oudere bestuurders zijn volgens ANWB-verkeersdeskundige Ton Hendriks niet meteen een gevaar op de weg. "Volgens de statistieken zijn ze minder vaak betrokken bij ongevallen. Zij passen hun rijstijl aan en rijden voorzichtiger. Rijervaring speelt natuurlijk ook een grote rol."

Een verplicht herexamen voor bezitters van een rijbewijs hoeft van de ANWB niet, maar bestuurders zouden af en toe zelf hun kennis best mogen opfrissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden