Nederlander vrijgelaten door godsdienstpolitie in Riad

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Saoedi-Arabië heeft de Nederlander Wim den Hartog vrijgelaten. De Ermelose handelaar in cd's werd op 13 juni door de godsdienstpolitie in Riad gearresteerd. Den Hartog is gisterochtend in Nederland teruggekeerd.

Den Hartog heeft zich in Saoedi-Arabië vermoedelijk schuldig gemaakt aan het illegaal verspreiden van christelijke lectuur. “Ik heb wel eens een bijbel weggegeven en dat kan daar niet door de beugel.” Zendingswerk is in het streng islamitisch Saoedi-Arabië verboden.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft nooit te horen gekregen wat de officiële aanklacht was tegen de Nederlander. De ambassade in de hoofdstad Riad heeft zich de afgelopen weken intensief met de zaak beziggehouden. Den Hartog woonde sinds enige jaren met vrouw en kinderen in Riad.

Den Hartog wil voorlopig geen journalisten te woord staan. Broer Dirk den Hartog: “Hij heeft vier weken in een cel gezeten. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten.”

In een schriftelijke verklaring zegt Den Hartog dat hij na zijn arrestatie goed is behandeld. “Ik heb prima gegeten. Ik kreeg elke dag verse groenten en fruit en twee keer per week kip.” Zijn cel was voorzien van airconditioning.

De vele verhoren gingen niet met lichamelijk geweld gepaard. Wel kreeg de zakenman met psychische druk te maken. Den Hartog verbleef de eerste zeventien dagen in een isoleercel. Daarna zat hij met andere gevangenen in een cel. Een van hen probeerde hem zonder succes te bekeren tot de islam.

De gevangenen hadden de beschikking over een televisietoestel, zodat Den Hartog de WK-wedstrijden van het Nederlands elftal kon volgen. Tijdens de wedstrijd Nederland-Zuid-Korea werd hij verhoord, maar een bewaker kwam af en toe binnen om Den Hartog van de stand op de hoogte te houden.

Samen met Den Hartog werden ook twaalf Filippijnse christenen gearresteerd die tijdens een evangelisatieactie bijbels verspreid hadden. Volgens de stichting Open Doors, die opkomt voor verdrukte christenen in moslimlanden, zijn zij veel slechter behandeld dan de Nederlander. Een van hen zou met vier gebroken ribben in een ziekenhuis zijn opgenomen en uit vrees voor verdere marteling zich tot de islam hebben bekeerd.

Den Hartog heeft het gevoel dat de gebeden “van tienduizenden mensen in de hele wereld” aan zijn vrijlating hebben bijgedragen. De Nederlander mag niet naar Saoedi-Arabië terugkeren. Ook zijn Filippijnse lotgenoten zijn het land uitgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden