Nederlander vrij na negen jaar cel in Thailand

Van onze verslaggever

rotterdam – De Nederlander Rien Parlevliet, die sinds oktober 2001 in Thailand gevangen zat voor een drugsdelict, is terug in Nederland.

Parlevliet kreeg in april 2003 aanvankelijk de doodstraf opgelegd. De straf werd omgezet in levenslang en met enkele andere Nederlandse veroordeelden verbleef hij in de beruchte Bangkwang gevangenis in Bangkok. Van hieruit werd hij donderdag naar Nederland overgebracht.

Zijn vrijlating werd mogelijk dankzij een bilateraal verdrag dat Nederland met Thailand heeft. In dit WOTS-verdrag is vastgelegd dat Nederlandse gedetineerden onder bepaalde voorwaarden hun straf – of een restant hiervan – in een Nederlandse gevangenis mogen ondergaan.

Het levenslang van Parlevliet werd zo naar Nederlandse maatstaven omgezet naar twaalf jaar cel. De regeling vervroegde invrijheidstelling maakte het vervolgens mogelijk dat hij meteen na zijn terugkeer in Nederland met zijn familie kon worden herenigd.

Parlevliet heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig maakte aan drugssmokkel. In een verklaring zegt hij dat de morele en materiële steun die hij tijdens zijn verblijf in de Bangkwang gevangenis van bekenden en onbekenden uit Nederland kreeg, hem hielpen ’overleven’. Met name prijst hij de stichting PrisonLaw voor haar niet aflatende juridische hulp. Eerder gaf Parlevliet vanuit de cel in Bangkok aan dat hij het regime daar onmenselijk vond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden