Nederlander vaak gepest en bedreigd op het werk

door Wilma van Meteren

Pesten en agressie op het werk komen in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen. Tweemaal zoveel werknemers als gemiddeld in de Europese Unie klagen erover.

Het is een van de opvallende uitkomsten in het vierde grootschalige onderzoek van Eurofound naar arbeidsomstandigheden in Europa. De denktank in Dublin meet elke vijf jaar de temperatuur op de Europese werkvloer. Met tien procent van de werknemers die zeggen het afgelopen jaar bloot te hebben gestaan aan geweld en dreiging met geweld, staat Nederland aan de top, voor Frankrijk en Groot-Brittannië. Nog meer meldingen zijn er over pesterijen (12 procent), maar daarin is Finland de koploper.

In grotere bedrijven (meer dan 250 werknemers), het onderwijs, de zorg en de horeca zijn de meeste klachten over agressie en pesten, stellen de onderzoekers na een enquête onder 30.000 werknemers in 31 landen. „Twintig jaar geleden ging het eigenlijk alleen over overvallen en moesten we met de Bovag afspraken maken over betere beveiliging van pompbedienden. Nu tref je op veel meer plekken geweld aan, heel vaak verbaal, maar ook fysiek”, constateert FNV-beleidsadviseur Erik Pentenga, betrokken bij Eurofound en het onderzoek. Behalve de grotere aandacht voor het onderwerp dan in andere landen, spelen volgens Pentenga ook de toegenomen spanningen in de samenleving een rol. „Het korte lontje is een redelijk groot probleem.”

Werknemers die met agressie en pesten te maken krijgen, hebben vier keer zoveel kans op gezondheidsproblemen, zoals slaapstoornissen, angsten en maagklachten. Ze zijn veel vaker ziek en ook voor een langere periode, aldus de onderzoekers.

Afgezien van deze uitwassen zijn Europese werknemers redelijk tevreden over hun werkomstandigheden. Ze zijn sinds de eeuwwisseling zekerder van een baan, werken in een positieve atmosfeer met minder veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Een op de vijf is wel ontevreden over de balans tussen werk en privé. Dat zijn vooral degenen met lange werkweken en – opvallend – werkende vaders. Voor de meeste Europese werknemers is een vijfdaagse 40-urige werkweek nog de norm. Nacht en weekenddiensten zijn afgenomen. De flexibiliteit in roosters neemt langzaam toe.

Het is uit de studie ook duidelijk dat Europa zich nog verder ontwikkelt naar een diensteneconomie. Ongeveer 66 procent van de werknemers in de Europese Unie werkt in de dienstensector. Het computergebruik is gestegen van 31 procent van de werknemers in 1991 naar 47 procent in 2005 en steeds meer mensen hebben hoog-gekwalificeerd werk.

Het werk stelt overigens wel meer eisen dan vroeger. Zo is het tempo de afgelopen vijftien jaar flink gestegen en ook is er een hogere tijdsdruk om het werk binnen een bepaalde tijd af te hebben. De autonomie van werknemers is in de afgelopen periode iets afgenomen.

Werkzekerheid staat bovenaan de lijst van wensen van werknemers, ver boven beloning. Dat geldt ook voor Nederlanders, weet de FNV uit eigen onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden