Nederlander somber het nieuwe jaar in

amsterdam – Pessimistisch stappen Nederlanders het nieuwe jaar in. Ze verwachten dat de samenleving egoïstischer en materialistischer wordt. Ook voorzien ze een toenemende tweedeling tussen arm en rijk, en meer spanning tussen etnische groepen. Solidariteit staat onder druk.

Deze bevindingen van onderzoeksbureau Motivaction staan in schril contrast met de wereld die Nederlanders zich wensen. Ze verlangen, zo bleek uit eerder onderzoek van Motivaction, naar een gezonde samenleving die sociaal is, liefdevol, zorgzaam en ontspannen. „Nederlanders zijn in mineur, want we leven in onzekere tijden”, vat Motivaction-onderzoeksdirecteur Martijn Lampert de conclusies samen. „Tegelijkertijd is een enorm verlangen zichtbaar naar meer positiviteit, naar verbetering van de sfeer.” Mensen verwachten wel veranderingen ten goede maar pas over drie tot vijf jaar.

Voor deze voorstudie van de Mentaliteitsmonitor hebben de onderzoekers in een representatieve steekproef 1274 personen thuis bezocht en een schriftelijke vragenlijst voorgelegd.

Het door Motivaction geschetste toekomstbeeld wijkt af van de tendens in de onderzoeken van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit die studies over de voorbijgaande jaren bleek steeds dat Nederlanders zich zorgen maken over de buitenwereld, maar tevreden zijn over hun eigen leven.

Het onderzoek is uitgevoerd in de herfst, toen het kabinet-Rutte van VVD en CDA gedoogd door PVV, net was aangetreden. Een ruime meerderheid van de Nederlanders ziet het vertrouwen in politiek en overheid de komende drie jaar afnemen.

Religie gaat volgens meer dan de helft van de ondervraagden een minder belangrijke plaats innemen. Met spiritualiteit is het beter gesteld: slechts een derde heeft het idee dat mensen minder hang krijgen naar spiritualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden